Programma

Zaterdag 3 januari 2015 luidt Artishock het nieuwe jaar en een nieuwe expositie in. De eerste zaterdag van het nieuwe jaar zal ook de JazzClub weer optreden. Traditiegetrouw wordt de expositie in januari verzorgd door de Tekenclub van de vereniging. Het thema is ‘Vergane Glorie.’

2015-01 Tekenclub MR1

De leden van de Tekenclub die elke dinsdagavond in Artishock aan het werk zijn met tekenen naar model, hebben zich weer ingezet om met elkaar invulling te geven aan een boeiende expositie. Ieder van hen exposeert op 3 januari met een schilderij dat het resultaat is van  een persoonlijke interpretatie, een uitvoering in eigen stijl en techniek, van het onderwerp ‘Vergane Glorie’ .

Dita Valkenet, één van de leden van deze club, vertelt hoe háár stoeien met dit onderwerp heel wat fases doorliep voordat ze het schilderij “expositierijp” verklaarde.

Het thema “Vergane Glorie” werd geboren tijdens een etentje met een vijftal dames van de club. Brainstormen door woorden te noemen, te ‘proeven’ en tenslotte goed- of af te keuren.  Het idee vond algemene instemming, nadat ook werd bekeken welke associaties en beleving het opriep.

Engeland

Dita: “Vlak daarna vertrok ik samen met een vriendin voor een vakantie naar Engeland en ik was ervan overtuigd dat ik daar wel geïnspireerd zou raken. Genoeg aan oude ruïnes daar, steden, manors (kasteeltjes), muren en omheiningen. Alleen al in Cornwall en Stonehenge van zo’n 4/5000 jaar oud  moest toch wel veel ‘vergane glorie’ te vinden zijn.

Ik heb foto’s genomen: van bootjes die ondersteboven lagen, van grafstenen, van oud ijzer. Van een slonzig gekleed oud dametje in kleren die eens mooi waren geweest, lopend achter een wagentje met een lappendekentje waarin twee hondjes zaten. Maar ik kreeg steeds meer bedenkingen: Waren dit wel beelden van vergane glorie? Het was wel oud, maar wat maakt iets eigenlijk tot vergane glorie? Ik vond het moeilijk en werd er zelfs een beetje down van, ineens viel er heel veel af.

Thuis weer verder zoeken: een oude deur, een stoel, verwelkte bloemen. Brigitte Bardot zoals ze nu is, de rug van een oude vrouw. Ik schilder tenslotte het liefst mensen, dus de laatste twee leken me wel aantrekkelijk.

Uiteindelijk viel mijn keuze op een oude, statige fabriek, maar hoe gaf ik deze fabriek nu zó weer dat er een spannend beeld ontstond dat voor mij vergane glorie uitdrukte?

Vervolgens op zoek naar die delen van de fabriek die ik weer wilde geven en naar hóe ik die delen op het doek ging zetten, uitvergroot, of door diverse delen op een andere manier met elkaar te combineren dan de werkelijkheid aangaf. Het ging me niet om het exact weergeven van deze fabriek, maar om tot een beeld te komen dat wat mij betreft ‘vergane glorie’uitdrukte. Ik wilde een verstilde en verlaten sfeer creëren. De architectuur en het lijnenwerk moesten goed uitkomen en ook bepaalde ik welke kleuren ik zou gebruiken.

Het vroeg ook om een goed perspectief en dat is niet iets wat ik heel goed kan. Het was heel veel meetwerk, met linialen over het doek, maar uiteindelijk vond ik het juiste beeld.

Verweerde muren

Voor het schilderen heb ik olieverf gebruikt, wat ik een heerlijk materiaal vind om in te werken, de kleuren zijn intens en het is prettig in het verwerken. Ik heb de verf vooral met paletmes aangebracht omdat het schrapen met dat mes de verweerde muren met zijn verschillende schrale delen zo mooi kan weergeven.”

Deze uitdaging heeft zo een ontdekkingstocht opgeleverd en weer wat toegevoegd aan haar manier van werken. Het resultaat van Dita Valkenet kunt u, samen met de interpretaties van de andere clubleden, bewonderen op  de “Nieuwjaars expositie”.

U bent van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie en expositie “Vergane Glorie” 3 januari om 20.00 uur in Artishock, Steenhoffstraat 46. Het geheel wordt muzikaal opgeluisterd door de JazzClub en DJ PlayIt AgainSem.

Gratis entree.

De expositie is vrij te bezichtigen tot 30 januari. Openingstijden: woensdag en vrijdag : 10.00 tot 12.00 uur, maandag en woensdag van 19.15-20.15 u. En in de pauze van filmvoorstellingen. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken met huismeester Semmy Prinsen (06 -25 58 63 54).