Programma

Ruim een jaar terug, na een levensbedreigende operatie, dacht de schilderes: “Voordat ik de aarde verlaat, wil ik haar danken, haar iets teruggeven.” Het thema van de levende planeet, ‘Gaia’, was niet nieuw voor haar, maar werd steeds helderder en dringender om uit te werken. In deze expositie doet ze dit met schilderijen, die ze voorziet van verbindende lyrische teksten. Het geheel wordt deze winter in boekvorm uitgegeven.

“Met zo’n boek kunnen mensen door alles heen wandelen, door het hele verhaal, tekst en schilderijen haken in elkaar,” vertelt Magdalena. Door haar tekst heen, weeft ze schijnbaar moeiteloos de titels van haar schilderijen.2015 10 MdConinck GLamot okt15

Verbonden

Het is bijzonder om Magdalena te horen praten over dit thema. Ook haar warme stemgeluid, haar poëtische manier van vertellen, de zinnen uigesproken in ritmisch Vlaams, lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden, in eenheid.

“Ik wil iets van het wezen van de Aarde tonen en dat wil ik graag met andere mensen delen”, aldus de kunstenares. Ze vraagt zich af: “Weten we nog iets van het hele wordingsproces, weten we nog iets van het gedragen worden door de aarde, hoe we kunnen rusten in de traagheid van de aarde. En hoe we tot leven gewekt worden door het water? Dagelijks lopen we met zijn allen door haar lucht. Nieuwsgierig als we zijn zoeken we naar het mooiste plekje en verzuchten: wat prachtig. Maar ook: we kappen de bomen, doven de vuren, gooien troep in de zeeën. We scheuren over haar heen in haast en slordigheid. En dat is dan nog de buitenkant, maar kunnen we luisteren, ons verbonden voelen met het diepere, de ondergrondse lagen, waar ons onderbewustzijn in meetrilt? We hebben het vaak nodig om speciale oefeningen te doen om te “aarden”. De vanzelfsprekendheid van verbonden zijn is er niet meer. Maar we kunnen hier alles vinden wat we op dat moment nodig hebben, geraakt worden en daardoor afdalen in onze eigen diepte.”

Magdalena zit soms heel lang stil voor het lege doek. Verven en kwasten in de aanslag, verdwijnt ze zelf uit beeld, maar de ontvankelijke aandacht blijft. Ze weet niet waar ze uit zal komen, maar heeft alle vertrouwen in het proces dat zijn voortgang vindt en uiteindelijk uitmondt in de vormgeving die het meeste past bij wat later het thema van het schilderij blijkt te zijn.

“Ik ben dan heel geconcentreerd en luister naar de aarde, in wisselwerking met mijn innerlijk. Het is werkelijk alsof ik met de aarde kan praten. Dat schilder ik uit, en daar maak ik later lyrische teksten en gedichten over. Na afloop kan ik me dan heel gelukkig voelen en dan zie ik ook waar ik mee bezig was."

2015 10 Staan in Winterlicht    Foto: Staan in Winterlicht - naar het gedicht van Huub Oosterhuis:

 

Staan in winterlicht twee bomen

stram gelaten kaal wanhopig

Horen zij de storm aankomen

sluit de een zijn oren,ogen,

wordt een zwaluw in zijn dromen.

Grijpt de ander met zijn wortels

in nog onderaardser donker

naar nog dieper waterstromen.

(foto's: Guido Lamot)

Kijk verder op de website van Magdalena: www.deconinck.exto.nl

Zaterdag 3 oktober om 20.00 uur: feestelijke opening met aansluitend optreden van JazzClub met Trio Plus in Artishock, Steenhoffstraat 46. U bent van harte welkom op deze expositie die vrij te bezichtigen is van 3 oktober t/m 29 oktober. Openingstijden: woensdag en vrijdag van 10.00 -12.00 u., maandag en woensdag van19.15-20.15 u. en in de pauze van filmvoorstellingen, of op afspraak : tel.: 06-25586354