Film
  Bram Fischer - van de Velde – NL – 2017 - 124 minuten  
  Bram Fischer  
16 gew gro        

Regisseur: Jean van de Velde
Acteurs: Peter Paul Muller, Antoinette Louw, Sello Motloung, Dan Robbertse, José Domingos, Conrad Kemp

Zuid-Afrika, 1963. Negen kopstukken van het verboden ANC, onder wie Nelson Mandela, worden beschuldigd van terrorisme. Het Apartheidsregime eist de doodstraf. De groep wordt verdedigd door gerespecteerd advocaat Bram Fischer, die heimelijk ook bij het ANC betrokken is. Die dubbelrol wordt gedurende het proces moeilijker vol te houden.
Dit is de smaakvol vertelde geschiedenisles van regisseur Jean van de Velde.

In het Zuid-Afrika van 1963, waar de onvrede tegen de ongelijkheid groeit, worden op een middag in het dorpje Rivonia bij een inval de kopstukken van het ANC opgepakt. Aan deze groep wordt een negende lid, dat al eerder gevangen genomen was toegevoegd: Nelson Mandela. Er is het blanke regime veel aan gelegen om de groep als voorbeeld te stellen en tot de doodstraf veroordeeld te krijgen.

Gerespecteerd advocaat Bram Fischer (Muller) neemt hun verdediging op zich. Wat het regime niet weet is dat Fischer eigenlijk de tiende verdachte had moeten zijn. Dat is de start van een proces waarin Bram Fischer heikele paden bewandelt.
Wanneer de geheime politie gaandeweg Bram Fischers dubbelrol ontdekt, komt hij voor een moreel dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen veiligheid en dat van zijn gezin? Deze film van Jean van de Velde (‘All Stars’, ‘Wit licht’), die zelf in Afrika opgroeide, is een tikje conventionele, maar ook boeiende, soms spannende mix van rechtbankdrama en spionagethriller.
De Afrikaans sprekende Nederlander Muller houdt zich prima staande tussen de Zuid-Afrikaanse cast.

Maandag 18 en woensdag 27 september, 20.15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend