Film
  Der kommer en dag, The day will come – Nielsen – DK – 2016 – 110 minuten  
  The Day will Come  
12 gew eng        

Regisseur: Jesper W. Nielsen
Acteurs: Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Lars Ranthe, Harald Kaiser Hermann, Albert Rudbeck Lindhardt

Denemarken, 1967. Wanneer hun alleenstaande moeder ernstig ziek wordt, zit er voor de broertjes Erik en Elmer niets anders op dan een enkeltje internaat. Meteen is duidelijk dat de jongens een helse tijd tegemoet gaan: de school wordt geleid door een sadistische directeur en het personeel varieert van laf tot ronduit verknipt.
Het scenario is gebaseerd op ervaringen van oud-leerlingen van het Deense Godhavn-internaat. De regisseur en zijn uitstekende cast maakten er een sfeervolle, geloofwaardige, soms haast ondraaglijke film van. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes, zoals de fantasie van het jongste broertje dat ervan droomt astronaut te worden, en daar vurig over kan vertellen.

Er wordt dagelijks gedemonstreerd tegen de oorlog in Vietnam, de media berichten over de strijd om de eerste man op de maan en in heel Europa komt een nieuwe jeugdcultuur op. Voor Erik en zijn met een klompvoet geboren jongere broertje Elmer zijn dromen over vrijheid en blijheid ver weg. Wanneer hun alleenstaande moeder ernstig ziek wordt, stuurt de staat hen naar een jongensinternaat.
Aan het hoofd staat de rechtlijnige directeur Heck (Lars Mikkelsen), die zijn ouderwetse opvoedingsmethodes met harde hand toepast. Hij gebruikt de jongens als goedkope werkkrachten en houdt ze in het gareel met lijfstraffen, vernederingen en medicijnen. Ook de andere werknemers van het internaat houden zich strikt aan het hardvochtige regime, met uitzondering van de nieuwe lerares (Sofie Gråbøl).

Elmer droomt over het astronautenbestaan en vertelt zijn zelfbedachte verhalen ook aan de anderen, waarmee hij iedereen hoop geeft in de uitzichtloze situatie. Slechts bewapend met hun levendige verbeeldingskracht en een flinke dosis durf, zoeken Elmer en Erik een uitweg.

In Denemarken was de film een groot succes. De film werd met 5 Robert Awards, de belangrijkste Deense filmprijzen, bekroond en trok in korte tijd meer dan 200.000 bezoekers. De twee jonge acteurs spelen werkelijk groots. Regisseur Jesper W. Nielsen en scenarioschrijver Søren Sveistrup, tevens de makers van ‘Borgen’ en ‘The Killing’, vielen beiden in de prijzen. Awards waren er ook voor Lars Mikkelsen en Sofie Gråbøl.

Maandag 25 september en woensdag 4 oktober, 20.15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend