Film
  Kedi – Torun – TUR/US – 2016 – 79 minuten  
  Kedi compr  
al            

Regisseur: Ceyda Torun
Acteurs: de katten van Istanboel

Honderdduizenden Turkse katten bewegen zich vrij door de straten van Istanboel. Al duizenden jaren wandelen ze in en uit de levens van mensen. Zo zijn ze een essentieel onderdeel geworden van de diverse gemeenschappen die de stad zo kleurrijk maken.
De katten van Istanboel zijn niemands eigendom. Ze leven tussen twee werelden, zijn wild noch tam, en brengen vreugde en een doel bij die mensen die ze zelf uitkiezen om hen te adopteren. In Istanboel zijn katten spiegels voor de inwoners; ze laten hen op een unieke manier reflecteren op hun leven.

Dit is een ‘feelgood’ documentaire die een aantal van de ontelbare zwerfkatten in Istanboel portretteert in een verstedelijkte wereld. Terwijl de camera de dieren volgt bij hun dagelijkse routines op de meest onwaarschijnlijke plekjes, vertellen verzorgers over hun band met een of meerdere katten. Die zijn onder andere geliefd door een aan hen toegeschreven goddelijke connectie. Zeer fraai gefilmd met vele katten als hoofdpersonen. Nostalgisch van toon, soms ontroerend, maar bovenal: poeslief.

In een poging om zo dicht mogelijk bij de katten te komen ontwierpen de filmmakers verschillende kat-camera's. De katten werden gevolgd in donkere steegjes en verlaten kelders, er vlogen drones over de daken, en de katten werden echt gestalkt om beelden te vangen over hun navigatie door de straten van de stad. Het kostte veel toewijding om steeds terug te keren naar de plekken waar dezelfde hoofdpersonen te vinden waren.

Zo ving de documentairemaker hun unieke karakters en de interactie met hun gemeenschappen. Na twee maanden van schieten, en door te kiezen voor het vertellen van een select aantal katverhalen konden thema’s van liefde, verlies, vreugde, eenzaamheid en saamhorigheid worden uitgebeeld.

Zondag 28 januari, 20:15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend