Film
  The Net - Ki-Duk – Kor – 2016 – 114 minuten  
  TheNet compr  
12            

Regisseur: Kim Ki-duk
Acteurs: Seung-bum Ryoo, Won-geun Lee, Young-min Kim

Een eenvoudige Noord-Koreaanse visser komt per ongeluk in Zuid-Koreaanse wateren terecht. Hij wordt onmiddellijk gearresteerd op verdenking van spionage, afgevoerd naar Seoul en eindeloos en bruut verhoord. De man zelf wil alleen naar zijn gezin terug. De Zuid-Koreaanse politie probeert Nam Chul-woo over te halen om overloper te worden, en een ding wordt hem duidelijk: of hij nou wel of niet terugkeert naar Noord-Korea, zijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn.
Hij ontdekt de donkere kant van de Zuid-Koreaanse maatschappij die in schril contrast staat met het beeld dat hij ervan had.
Eenmaal terug in zijn thuisland ondergaat hij een zelfde verhoor en begint de ellende opnieuw.

Ryo Seung-bum schittert in de rol van de visser. Met groot charisma brengt hij menselijkheid in de film die uiteindelijk gaat over het dogmatisch hersenspoelen van mensen, ongeacht de onderliggende ideologie en veronderstelde vrijheid.
Regisseur Kim Ki-duk shockeert zijn publiek opnieuw door de openhartigheid waarmee hij dit ontnuchterende relaas over een visser uit het Noorden doet. Een zwartkomische spionagethriller die laat zien hoe staatsideologie, misplaatste loyaliteit en paranoia in de weg staat van burgerlijk geluk, zowel in Zuid- als Noord-Korea.

Al met al een meeslepend verhaal over de gevolgen van staatsgekte, achterdocht en wantrouwen voor gewone mensen. En een hoogst actuele film in deze tijd van oplopende spanningen om als westerling een gevoel te krijgen voor de enorme facade die beide landen optrekken om hun eigen ideologie als superieur af te schilderen.
Niet alleen Noord-Korea maakt zich daar - met zijn vaak voor ons westerlingen lachwekkend overkomende demagogiek - schuldig aan, deze film laat ook de tegenzijde van de Zuid-Koreaaanse staatsideologie zien, met minstens zo trieste gevolgen voor de eigen bevolking. Een eye-opener, én een boeiende film!

Woensdag 17 en maandag 22 januari, 20:15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend