Film
  Breathe - Serkis – GB – 2017 – 117 minuten  
  Breathe compr  
12 eng          

Regisseur: Andy Serkis
Acteurs: Andrew Garfield, Claire Foy, Hugh Bonneville, Tom Hollander

Robin Cavendish is een oudgediende in het leger als hij de aandacht van de rijke Diana weet te vangen, aan wie een discutabele reputatie van mannenverslindster hangt. Het is dan ook een verrassing dat Robin de mooie Diana weet vast te houden en dat de twee na de huwelijksvoltrekking naar Kenia afreizen.

Regisseur Serkis zet hun huwelijk neer alsof het rechtstreeks uit een bouquet roman komt en gooit er flink de vaart in om aan de verwoestende ziekte toe te komen. De theehandelaar Robin Canvendish krijgt polio en is een van de langstlevende poliopatiënten. Hij liep de ziekte op in Afrika, als jonge man en pasgetrouwd.
De artsen gaven hem hooguit drie maanden.

Zijn net zwangere vrouw liet hem met beademingsapparaat en al naar Groot-Brittannië terug vliegen. Hij wordt daar van vegetatieve staat richting levenslustige rolstoeler geholpen. De verlammingsziekte betekende destijds een doodsvonnis. Met behulp van kunstmatige ademhalingsmachines wist Cavenish echter vierenzestig te worden tot hij in 1994 overleed.

Het is de persoonlijke band die regisseur Serkis heeft met de zoon van Robin Cavendish die hem inspiratie heeft gegeven bij zijn filmdebuut. Zijn ‘Breathe’ is een inspirerend portret van een enorme doorzetter die simpelweg te koppig was om de dood zijn zin te geven en die bovendien uitgroeide tot een voorvechter voor de rechten van gehandicapten.

Maandag 26 februari en woensdag 7 maart, 20:15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend