Programma

Schilderijen, grafiek en tekeningen
Elsbeth Veerman & Thomas Buyssens exposeren in Artishock

elsbeth_thomas01

door Joop van Haaften

Artishock-exposanten gedurende de maand oktober zijn Elsbeth Veerman en Dirkthomas Buyssens. Zij woont en werkt al meer dan twintig jaar in België; hij volgde diverse kunstzinnige opleidingen in Nederland. Dat Cupido bij hun ontmoeting - vijf jaar geleden - raak schoot, kan niet los worden gezien van beider passie voor het beoefenen van de beeldende kunst. Het paar woont al enkele jaren samen in de buurt van Herentals in de Belgische Kempen. Hun link met Soest stamt uit de tijd dat Thomas, gelijktijdig met Heleen van Soest, de opleiding dansexpressie bij het Lichtpunt in Amersfoort volgde.
Elsbeth schildert zowel abstract als figuratief. Zij werkt voornamelijk met acryl. Haar schilderijen hebben een sterke gelaagdheid en kennen vaak een lange ontstaansduur. Dirkthomas legt zich helemaal toe op tekenen en grafiek. Op de kunstacademie van Herentals kan hij beschikken over het gereedschap voor het vervaardigen van etsen, litho’s, monoprints, enz. Zijn jongste uitdaging is het maken van computergrafiek.

Elsbeth Veerman (1956) kreeg haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Begin jaren ‘90 vestigde ze zich in Antwerpen en bouwde daar een bestaan op door haar beeldend kunstenaarschap te combineren met het geven van cursussen tekenen en schilderen. Met haar wekelijkse ‘Vrije Ateliers’ op de tweede verdieping van een huis in Merksem voorziet zij al vijftien jaar in een behoefte. Elsbeth: “Het is voor mij een uitdaging ieders persoonlijke weg te volgen en feedback te geven waarmee men zijn eigen werk kan ontwikkelen en verdiepen. Als ik zelf schilder ervaar ik dat als een rituele handeling, als een vorm van aftasten van de belevingsruimte.” (zie ook www.elsbethveerman.be)

elsbeth_thomas03

Dirkthomas Buyssens (1951) doorliep - na zijn universitaire studie taal en letterkunde in Brussel - de avondopleiding tekenen aan de kunstacademie in Antwerpen (Berchem). Gedurende die tien jaren werkte hij in de journalistiek en het vormingwerk. Op zoek naar meer persoonlijke betrokkenheid kwam hij midden 80er jaren uit bij het alternatieve vormingscentrum ‘Natuurlijk Genezen’ in Antwerpen. Hij gaf daar o.a. cursussen en workshops tekenen en dans. Daarnaast had hij er in de rol van coördinator de hand in de noodzakelijke professionalisering van het instituut. Sinds 2006 is hij uitsluitend als beeldend kunstenaar werkzaam. Thomas: “Tekenen en grafisch werken past in de verstilling die ik zoek. Ik leer erdoor goed te kijken en open te staan voor wat zich aandient. Het ambachtelijk - magische van de (oude en nieuwe) vermenigvuldigingsprocedés trekt me ook.”

De feestelijke opening van de expositie is op zaterdag 3 oktober om 20.00 uur in Artishock, Steenhoffstraat 46a. De opening wordt – zoals altijd – gecombineerd met Artishock’s JazzClub, waarin het Job Helmers Kwartet en Semmy Prinsen optreden.
De expositie loopt t/m 28 oktober en is opengesteld op dinsdag-, woensdag-, en vrijdagochtenden tussen 10 en 12 uur, en op de filmhuisavonden (zondag- en maandagavond van 21.30 tot 22.30 uur.
Iedereen is welkom; de toegang is gratis. Informatie (algemeen) : Semmy Prinsen, huismeester, tel. 035 – 6019577; info over het werk: Heleen van Soest, tel. 06 -12 68 58 38.

elsbeth_thomas02