Programma

In Loving Memory

Wat doe je met de voorwerpen achtergelaten door een (overleden) dierbare? ARTISHOCK – Soest  7 t/m 25 november 2009

Het idee
"In de kast op zolder hangt mijn moeders bontjas, naast het militaire gala-uniform van mijn vader. Het zijn de getuigen van mijn jeugd. Mijn vader, een vitale man van 88 jaar, doet dit jaar voor het eerst niet meer mee aan de 4-daagse van Nijmegen... Mijn moeder is, inmiddels alweer 10 jaar geleden, gestorven. Beiden staan rechts op de foto tijdens het jaarlijkse Koninginnebal in de Boreel Kazerne in Deventer. Een feestdag die ik (nog steeds) associeer met avondjaponnen versierd met pailletjes en pareltjes en bijpassende glacés, door mijn moeder zelf ontworpen. Herinneringen die ik koester en voorwerpen die ik bewaar.

In een oude hutkoffer liggen nog twee van haar "gewone" jurken, waarvan de dessins zo typerend zijn dat het moeilijk afstand doen is. Alleen, zo langzamerhand begrijp zelfs ik, dat je niet àlles kunt bewaren. “Weggooien” zegt de een, “Naar de kringloop“, zegt de ander; brrr, ik krijg 't er koud van... Weggooien is geen optie en via de kringloop kom ik op een dag, natuurlijk volkomen onverwachts, ergens in het dorp, mijn moeders jurk tegen. En dat wil ik niet.

Het werd tijd deze “relikwieën” een mooie plek te geven, letterlijk en figuurlijk. Creatieve ingevingen gaven geen voldoening. Even dacht ik het gevonden te hebben in één bepaald kunstwerk, maar de vormgeving van mijn gevoelsuiting bleek te persoonlijk om uit handen te geven. Er zat niets anders op dan zelf aan de slag te gaan.

Met vallen en opstaan, opgeven en doorgaan, is het uiteindelijk gelukt. Jan Hazelaar’s wijze woorden: “ Om iets kunst te noemen, is maar èèn iemand nodig die het mooi vindt...” werkten inspirerend en motiverend. Genoeg om mijn eigen werk te maken en aansluitend de gelijknamige tentoonstelling In Loving Memory te organiseren." aldus Eveline Roskott (Amanti d’Arti) organisator en deelneemster.

De uitvoering.
24 personen; professionele kunstenaars, studenten van de kunstacademie en kunstzinnigen, werden door Eveline Roskott uitgenodigd. Zij gaven op kunstzinnige wijze antwoord op de vraag:  Wat te doen met de voorwerpen die een (overleden) dierbare achterlaat? Een vraag die leidde tot uiteenlopende ideeën, dilemma's en discussies waardoor volop "materiaal" ontstond voor een uitgebreide tentoonstelling: In Loving Memory.

De deelnemers zijn afkomstig uit Soest, tenzij anders vermeld: Anne-Marie Blink, Arie van de Pol (Utrecht)  Cinzia Bailo,Geertje Kapteijns (Dordrecht) , Guus Fricke (Maarn) , Harry Schömaker (Deventer) , Ilse Blommenstein, Joop de Ligt (Kreileroord) , Karel van Houten (Hoogland), Karin de Bruin, Lidy Kortenoever (Maarn), Lisa de Coninck (Martel, Frankrijk), Marten Post (Kesteren), Marijke Postma (Arnhem), Mieke Scholten (Valburg), Mieke de Waal (Geldermalsen), Mint Faas, Monique Post (Breda) , Nienke Faber (Valburg), Ruud Bartlema, Sasja Elderman (Amersfoort) , Sophie Dobber (Den Haag), Tjerk Reijinga, X 10 en Eveline Roskott zelf.

Alle kunstenaars hebben hun interpretatie van het thema weergegeven in een eigen kunstwerk. In een film en in een uitgebreide catalogus vertellen zij over het hoe en waarom. (Deze catalogus met harde kaft is verkrijgbaar op voorinschrijving via  info@kunstbevrijdtjegevoel.nl, prijs € 25.00. Op de tentoonstelling zelf zijn een beperkt aantal verkrijgbaar.) Het geheel geeft een wonderlijk mengsel van verschillende benaderingen geuit in een varieteit aan kunstvormen. Zang, ruimtelijk werk, schilderijen, collages…Herkenbaar, indringend, uitdagend, verdrietig, afstandelijk, romantisch, verschillende persoonlijkheden aan het woord, of beter gezegd, aan het werk. Interpretaties die aansluiten met de verschillende persoonlijkheden en karakters die wij allemaal hebben. Want er komt een dag, dat wij zelf met dit probleem te maken krijgen. Hoe ga je er dan mee om? Kijken naar de mogelijkheden en praten over alternatieven is een stap in de goede richting en bevordert de intermenselijke communicatie op dit vaak emotionele gebied.

De opening van In Loving Memory in Artishock Soest op 7 november wordt voorafgegaan door Het Kunstbuff@ - verzorgd door Happas & Tappas - waarbij 60 gasten kunnen genieten van een heerlijk menu voordat zij de gelijknamige korte film In Loving Memory bekijken. Het aantal plaatsen voor Het Kunstbuff@ is beperkt i.v.m. het aantal zitplaatsen in de filmzaal. 
Na Het Kunstbuff@ en de publieke opening om 20.00 uur zal de film non-stop vertoond worden. Op de website www.amanti-d-arti.nl kunt u het menu nader bekijken.

Het programma voor 7 november ziet er als volgt uit:
17.00 - 17.30 Ontvangst Café Artishock, alleen voor deelnemers van Het Kunstbuff@ 
17.30 - 18.30 Het Kunstbuff@ 
18.30 - 19.30 Korte film over de totstandkoming van In Loving Mmory (filmzaal) 
20.00 uur        Publieke opening door Lidy Kortenoever, begeleiding Semmy Prinsen.

Menu Kunstbuff@

Bij binnenkomst
- Gekruide wijn met mini paddestoelentaartjes.

Soep
- Pompoen kastanjesoep

Warme gerechten
- Kaneelkip met chocolade geserveerd met couscous
- Hartige taart met gekaramelliseerde ui, feta en marjolein
- Geroosterde Hollandse knolgroenten met knoflookcrumble

Koude gerechten en salades
- Herfstsalade met avocado
- Gevulde witlofblaadjes met wortelpeterselie, rozijnen en cranberries

Prijs Het Kunstbuff@ :  € 25,00 inclusief 2 drankjes. I.v.m. de catering s.v.p. vooraf betalen op bankrekeningnummer 43 56 64 689 t.n.v. Amanti d’Arti o.v.v. Het Kunstbuff@ - IN LOVING MEMORY- 7 november 2009. Uiterste aanmelddatum: 4 november. Na betaling  komt u automatisch op onze gastenlijst en ontvangt u op 7 november bij de entrée van Artishock uw plaatsbewijs. Minder-validen en gehandicapten zijn vanzelfsprekend van harte welkom. Voor begeleiding s.v.p. aanmelden bij reservering.

Extra: 22 november 2009 – Artishock organiseert i.s.m. Amanti d’Arti : Regisseur MARCEL VISBEEN over zijn film LINOLEUM
Een extra aandachtspunt voor de tentoonstelling IN LOVING MEMORY is het initiatief van Artishock en Amanti d’Arti om filmproducent en regisseur MARCEL VISBEEN uit te nodigen voor een gesprek over zijn film Linoleum. Deze film ging vorig jaar tijdens de Nederlandse Filmdagen in première. Onderwerp is de terugkomst van volwassen kinderen na de dood van hun vader, in hun ouderlijk huis. Een onderwerp dat prachtig aansluit bij In Loving Memory. Via www.amanti-d-arti.nl kunt u meer hierover lezen.