Programma

Artishock-exposant Rob van den Broeck:

‘Ik produceer wel zo’n duizend schetsen in een jaar’

0912_rob

door Joop van Haaften

Artishock-exposant gedurende de maand december is de oud-Soester Rob van den Broeck (1940). Als virtuoos pianist al enkele decennia een graag geziene gast in Artishock's Jazzclub. Was de beeldende kunst tot nog toe pas Van den Broeck’s ‘tweede’ muze, de laatste jaren wint zij het in tijdsbesteding zelfs van het musiceren.
Als exposant debuteerde hij in september 2005 in Artishock met een aantal grote olieverfdoeken en enkele tekeningen van naaktmodellen. Sindsdien heeft het op papier vangen van de menselijke gestalte zich tot zijn nieuwe passie ontwikkeld. Om deze te praktiseren reist hij wekelijks vanuit zijn huidige woonplaats Enter naar het Baarnse atelier van docent Humphrey Bennet, een begrip in deze tak van stiften.


Van den Broeck’s moeder was klassiek pianiste. Rob stopt op zijn 12e met pianoles en pakt dat rond zijn 20ste weer op. In de Amsterdamse jazzscene loopt hij aan tegen mensen als Henny Vonk, Tony Vos, Chris Hinze en Ben Webster. Hij verkiest de muziek boven de beeldende kunst, die in de lijn van zijn opleiding ligt. Hij studeerde grafiek aan de Rietveldacademie in Amsterdam en behaalde in 1961 het diploma grafisch ontwerper/illustrator. Als freelancer werkte hij o.a. bij Joop Geesink en Unipers. Zijn keuze voor de muziek is niet alleen toe te schrijven aan de jazz van Ellington, Monk en Coltrane, maar vooral ook aan het plezier van het samenspelen. Iets waar het ‘sociale dier’ Van den Broeck wel pap van lust.

0912_lost_city_2b0912_lost_city_3b

Olieverfschilderingen

Tot zijn verrassing vindt hij dat zelfde plezier nu ook terug in de beeldende discipline. Zeven jaar geleden toen hij begon met olieverf op doek was het contrast met het musiceren enorm: niks samenspel en harmonie, eenzaam en alleen ploeteren en worstelen om de weerbarstige materie naar je hand te zetten.
Van den Broeck: “ Bij mijn olieverfschilderingen werk ik soms wel met tien lagen, die stuk voor stuk moeten opdrogen. Om bepaalde vlakken een lichte of donkere zweem te geven gebruik ik een schmink-techniek, waaraan de spuitbus te pas komt. Mijn thema zijn landschappen en stillevens met ‘losse’ voorwerpen, die ik door schaduwwerking toch met elkaar verbind. Dat is steeds weer een heel geboorteproces op zich”

Modeltekenen

0912_modtek_02aModeltekenen daarentegen is heel dynamisch. Het heeft iets flitsends. Het naakte menselijk lichaam treffen vergt steeds opnieuw kijken en begrijpen wat de essentie van de houding, verhoudingen en beweging is. Als het goed gaat leidt vaak één impulsieve haal op het witte papier naar een voltreffer. Van den Broeck: “In Humphrey’s atelier staan we in een kring om het model. We beginnen met een ‘stand’ van 2 minuten, vervolgens 5, 10 en 20 minuten, en dan weer vice versa. Aan het eind ga ik met een hele stapel vellen naar huis, merendeels missers. Dagen later vis ik er een of twee uit die goed zijn. Ik schat ik dat ik wel zo’n duizend schetsen in een jaar produceer.”

Rob van den Broeck exposeerde al vele malen in binnen- en buitenland. Zijn bekendheid als musicus in Duitsland is aan dat laatste niet vreemd. In september j.l. nog waren er tijdens de Soester Kunstroute werken van hem bij drukkerij Esed aan de Oostergracht te zien.

Websites: www.robvandenbroeck.com en www.humphreybennett.nl

De feestelijke opening van de expositie is op zaterdag 5 december a.s. om 20.00 uur in Artishock, Steenhoffstraat 46a. De opening wordt gecombineerd met Artishock's JazzClub, waarin het huisensemble Perron 5, met ditmaal als gast de trombonist Vincent Veenema , optreedt.
De expositie loopt t/m 23 december en is opengesteld op dinsdag- , woensdag- en vrijdagochtenden tussen 10.00 en 12.00 uur, en op de filmhuisavonden (zondag- en maandagavond van 21.30 uur tot 22.30 uur). Iedereen is welkom; de toegang is gratis. Nadere informatie: Semmy Prinsen, huismeester (035) 601 95 77.

0912_modtek_05a