Jazz

Zaterdag 20 februari: Jazzconcert Jeroen Manders en Ack van Rooyen, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-.

 

1602AckVanRooyenTournee

1602Ack vR.1

 

 

 

 1602JeroenManders

 

 

 

 

 

 

 

 

(foto's Ron van Ewijk).

Recensie:

Ack van Rooyen: zijdezachte stem zingt krachtige noten
Flügelhornvirtuoos op zachte handen gedragen

Hij heet Ack van Rooyen, bespeelt de flügelhorn, is een oude rot met een lange staat van dienst, maar speelt als een jonge god. Hij zorgde met de band van tenorsaxofonist Jeroen Manders voor een volle bak bij Artishock op 20 februari. De tournee georganiseerd ter gelegenheid van zijn vijfentachtigste verjaardag was eigenlijk al over de datum want Van Rooyen is inmiddels zesentachtig, maar dat is hoogstens een bemoedigende rectificatie. Still going strong! Zijn toonzetting is opmerkelijk. Met zijdezachte stem blaast deze fantastische muzikant krachtige noten, een paradox die hem recht doet. Als hij de flügelhorn bespeelt, krijgt de muziek vleugels.
Licht spottend stelde Ack van Rooyen de bandleden voor als kinderen uit zijn eerste huwelijk. Licht weemoedig refereerde hij bij het stuk “Song for lost friends” aan de last van het ouder worden en dus aan het verlies van dierbaren. Deze ballade was een van de vele hoogtepunten van het concert. Van Rooyen klonk soms alsof de geest van Chet Baker over hem vaardig werd. Hij speelde weemoedig ingetogen, verlegen bijna en toch vertelde hij een ijzersterk muzikaal verhaal. De oude meester bofte met zijn begeleiders van wie Marc van Roon op piano en fender rhodes de meeste indruk maakte. “The touch of your lips”van Chet Baker kreeg een prachtige vertolking en in “Sleepless city” van Rob Madna liet Van Rooyen horen geweldig te kunnen swingen. Ook met “Music for a quintet”van de nog niet zo lang geleden overleden Canadese trompettist Kenny Wheeler, die ook de flügelhorn bespeelde, maakte de jubilaris indruk net zoals bassist Erik Robaard trouwens die de snaren van zijn contrabas sonoor liet zingen. En dan moet toch niet het prachtige duet van piano en flügelhorn in “My one and only love” onvermeld blijven. Verschillende collega-muzikanten zoals gitarist Eef Aalbers waren op dit concert afgekomen. Van je muzikale vrienden moet je het hebben. Het was een gedenkwaardig concert waarin Ack van Rooyen op zachte handen gedragen werd.
Michiel van Ree

----------------------------------------

Ter gelegenheid van de vijfentachtigste verjaardag van trompettist en flügelhorn blazer Ack van Rooyen is er een tournee georganiseerd om dat heugelijke feit te vieren. Van Rooyen vormt een kwintet met musici uit een jongere generatie die door hem geïnspireerd zijn. En een inspirerende man is deze aardige en waardige muzikant nog steeds. Deze jazzlegende heeft een geheel eigen stijl en is dus onvergelijkbaar en hij speelt nog steeds ongelooflijk goed. Van Rooyen is in gelijke mate een muzikant en een luisteraar van hoog niveau als hij speelt. Hij is een bescheiden mens die hoogstens in het diepste geheim kapsones heeft. Hij heeft geen talent voor snoeverij en hij zou wel eens de meester kunnen zijn van de kunst van het weglaten. Spelen is zilver, zwijgen is goud? Hij houdt van jazz die geen hoge borst opzet. Van Rooyen zoekt muziek zonder valse pathetiek en zijn bescheidenheid is geen valse bescheidenheid. Tekenend in dit opzicht is dat hij eerder de bespeler van de bugel, de flügelhorn is, dan van de trompet die schel kan appelleren in het felle ochtendlicht als het moet.

Ack van Rooyen is een levende jazzlegende. Hij speelde met het orkest van Clark Terry, met het orkest van Gil Evans en hij speelde met grootheden als Miles Davis, Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Kenny Clarke en Nils Henning Orsted Petersen. Als dat geen comité van aanbeveling is! In Nederland speelde hij bij de Ramblers van Theo Uden Masman en in het Metropool orkest. Afgelopen jaar kwam er een cd van hem uit: “To the ends of the earth”. In juni van het afgelopen jaar ontving hij in De Arena in Amsterdam de “Lifetime Achievement Award” Mooi!!! Van Chet Baker en van Clifford Brown heeft hij naar eigen zeggen veel geleerd en de laatste was zijn grote idool en inspiratiebron. Chet Baker wekt met zijn spel de schijn van eenvoud, meent Ack van Rooyen. Het lijkt mogelijk te spelen zoals Chet, maar dat is het niet. Van Clifford Brown zegt hij: “Er zitten geen foefjes en trucjes in.” Ack van Rooyen is verliefd op diens oprechte muzikale verhaal, zoveel is duidelijk.

Ack van Rooyen komt naar Artishock met voornamelijk muzikanten uit zijn Haagse biotoop. Pianist Marc van Roon is tevens de vaste pianist van de Boy Edgar Prijswinnares van dit jaar: Tineke Postma. We zien uit naar het concert van nestor, muzikale mentor en meesterblazer Ack van Rooyen die vast een heleboel bescheiden noten op zijn zang heeft. Het zal u duidelijk zijn dat uw afwezigheid niet op prijs wordt gesteld. Komt dus allen!!!

Bezetting: Ack van Rooyen – flügelhorn; Jeroen Manders – tenor en sopraan saxofoon; Marc van Roon – piano, rhodes; Erik Robaard – contrabas; Wim Kegel – drums.

 FPK LOGO ZWART XS