Jazz

Zaterdag 17 februari: Jazzconcert Wild Man Conspiracy, aanvang 21.00 uur, entree € 12,-/9,-.

1802WildManConspiracyWild Man Conspiracy staat voor spontaniteit, humor, creativiteit, speelsheid en improvisatie zeggen welingelichte bronnen. Dit muzikaal complot is een trio bestaande uit de Argentijnse gitarist Guillermo Celano (we hoorden hem vaker in Artishock), trompettist Gerard Kleijn en slagwerker Joost Kesslelaar. Dit gezelschap bracht twee cd’s uit: debuutalbum “Knots” en “Short Stories”.
Celano was in 2013 “composer in residence” bij het North Sea Jazz Festival en speelde in Artishock met zijn band Thelonious4. Trompettist Gerard Kleijn bewerkte en arrangeerde onder andere werk van Erik Satie op “Le Flirt de Satie” en maakte kamermuziek in de biotoop van de jazzmuziek waarbij J.S. Bach als bron van inspiratie diende. Hij is al tien jaar lang de leider van het Clazz Ensemble samen met saxofonist Dick de Graaf. Clazz? Klassiek en jazz als muzikale cocktail! Drummer Joost Kesselaar speelde met vele grootheden onder wie trompettist Kenny Wheeler, saxofonist Joe Lovano en saxofonist Charlie Mariano.
De twee goed ontvangen cd’s van het trio zijn uitgebracht op het New Yorkse label “Red Piano Records”. Het trio, dat opereert in een ongebruikelijke bezetting (zonder bassist maar wel gebruik makend van elektronica), onttrekt zich aan de bestaande conventies. We horen soms een onvervalste rocksound en composities die openstaan voor muzikale zoektochten. Het gaat om stemmingskunst die zo als filmmuziek zo kunnen worden ingezet. Meditatieve muziek met rauwe rafelranden! Gitarist Celano heeft een dromerige stijl die geïnspireerd lijkt door de Amerikaanse gitarist Bill Frisell maar waarin ook associaties met Monk beluisterd kunnen worden.
Volgens Jazzenzo heeft trompettist Kleijn goed naar Miles Davis geluisterd. We moeten ons instellen op een avond lang gedurfde muziek van een eigengereid trio dat niet in een hokje te plaatsen is.

(foto Martin Kuijper).

 

FPK LOGO ZWART XS