Jazz

Zaterdag 17 maart: Lucas van Merwijk en The Professionalz, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-.1803Lucas van Merwijk

'3 Minute Pieces'
Avontuurlijke en experimentele jazz miniaturen met hammond, gitaar en drums

Voordat een prominente, dominante en exuberante slagwerker als Lucas van Merwijk zich laat verleiden tot verregaande beknotting van zijn speelruimte moet er wel iets speciaals spelen. We kennen hem als een slagwerkacrobaat die de schijnwerpers niet schuwt. En nu is het opeens de overdaad die schaadt? In de tijd van de 78-toerenplaat hadden artiesten slechts drie minuten om een onvergetelijke indruk achter te laten. Dat was zo ongeveer de duur van een plaatkant. De Professionalz onderwerpen zich vrijwillig aan dat regime en dagen zichzelf uit om kort en krachtig kort en prachtig te laten zijn. Miniatuurtjes van drie minuten gespeeld door drie aansprekende muzikanten.

1803The ProfessionalzVan Merwijk speelde al heel lang geleden samen met de Cubaanse percussionist Henri Guédon, de pionier op het gebied van latin en salsa. Hij deed een studie Afro-Cubaanse drums bij Oscarito Valdez en speelde in bands als Nueva Manteca en de Cubop City Big Band. De man weet alles van claves en complexe ritmes als de twaalf achtste maat. Wereldklasse dus!
Arno Krijger is een snel rijzende ster uit het gilde der Hammondorganisten. Gitarist Ed Verhoeff is een jazzgitarist die wordt beschouwd als misschien wel de beste Latin gitarist in Nederland. Collega muzikanten meenden Carlos Santana terug te horen in zijn solo’s. Dit trio werd mogelijk gemodelleerd naar beroemde jazztrio’s zoals dat van gitarist Wes Montgomery en het trio van Hammond organist Jimmy Smith met de legendarische Kenny Burrell op gitaar. Geen oeverloos gefreak dus! Nee! In het keurslijf van de beperking gaan de muzikanten op zoek naar avontuurlijke en experimentele jazz. Composities van Neil Young en Deep Purple worden gecombineerd met eigen werk. Vele kortdurende frisse stormpjes zullen opsteken om de luisteraar omver te blazen en te raken. Minutieus musiceren en tegelijkertijd fabuleus excelleren. Een concert om je op te verheugen!

(foto Daniel Patriasz).


Bezetting: Lucas van Merwijk - drums, Ed Verhoeff - gitaar, Arno Krijger - hammond.

http://www.lucasvanmerwijk.com/

 

 

FPK LOGO ZWART XS