Jazz

Zaterdag 21 april: Young VIPs Tour 2018, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-

Jonge jazztalenten op tournee

Jaarlijks kiezen de programmators van de Nederlandse jazzpodia de meest veelbelovende talenten uit, die zelf hun eigen muziek schrijven. 

Dit jaar zijn saxofoniste Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel de Young VIPs van 2018. In het voorjaar van 2018 zullen zij met hun ensembles langs de clubs en festivals van Nederland touren.

1804KikaSprangersYoungVIPSaxofoniste Kika Sprangers (1994) rondde vorig jaar met een ‘9 met onderscheiding’ haar Bachelor of Music aan het Utrechtse conservatorium af, waar ze studeerde bij Marc Scholten en Toon Roos. Intussen laat ze er geen gras over groeien: in een volle Cloud Nine/ TivoliVredenburg presenteerde Kika haar ‘Large Ensemble’, een uitbreiding van haar kwintet met drie vocalisten en een blazerssectie. Inspiratie haalt ze uit diverse stijlen en ze noemt artiesten als Seamus Blake, Joshua Redman, Brad Mehldau en Maria Schneider als enkele voorbeelden.

'Leaves of Lily', Recensie Parool, Jan Jasper Tamboer: "In de jazz dienen zich voortdurend jonge helden aan. Niet iedereen valt sterk op, maar saxofonist Kika Sprangers wel. Zij staat musici als Ben van Gelder, Maarten Hogenhuis en Jasper van Damme al in de nek te hijgen. Het is erg flauw en kinderachtig om te zeggen dat ze een volwassen geluid heeft, maar dat is feitelijk wel zo. Sprangers klinkt als een persoonlijkheid met flair en bevlogenheid. Ze speelt haar eigen composities, niet baanbrekend, niet vernieuwend, maar met een modern, hedendaags geluid. Het toverwoord is niet revolutie, wel evolutie".
BezettingKika Sprangers - saxofoon; Eric Brugmans - gitaar; Manuel Wouthuysen - toetsen; Danny van Ruitenburg - bas; Willem Romers - drums.

1804Sebastiaan van Bavel YoungVIPPianist Sebastiaan van Bavel (1992) is een muzikant én componist met een visie. Zijn talent manifesteert zich zowel in de jazz- als de klassieke muziek. Dat leverde hem op jonge leeftijd al een flink aantal onderscheidingen op. Maar ook andere genres komen aanbod, die hij met overtuiging en gemak met elkaar vermengt. In 2014 verscheen het debuut 'As the Journey Begins' van zijn trio, waarvoor hij direct een Edison ontving. 'Cosmic Dance' is een album gebaseerd op teksten van de Indiase poeët Sri Aurobindo. De verbindende werking tussen poëzie en muziek, waarbij structuren uit de Westerse klassieke muziek en melodische en ritmische concepten uit de Indiase klassieke muziek samenkomen, is diepgaand en opwindend. De jazz blijft het vertrekpunt, wat een enorme vrijheid oplevert voor de muzikanten.
Een nieuwe ster onder de Nederlandse jazzmusici!

Bezetting Sebastiaan van Bavel Trio & Jasper Blom / Vera Naus:
Sebastiaan van Bavel - piano; Vera Naus - zang; Jasper Blom - tenorsax; Maciej Domaradzki - contrabas; Jimmi Jo Hueting - drums.

Young VIPs Tour 2018
NPO docu

 

 

FPK LOGO ZWART XS