Archief

Jazzconcert Marit van der Lei Nextet.

 Zaterdag 16 september, aanvang 20.30 uur, entree € 15- / 10,-.

Concertfoto's:

2309MaritVdLeiNextetband


2309MaritVdLeiNextetMarit1

2309MaritVdLeiNextetKikaMM


2309MaritVdLeiNextetMatthias12309MaritVdLeiNextetKika12309MaritVdLeiNextetFederico12309MaritVdLeiNextetRuud12309MaritVdLeiNextetMarit22309MaritVdLeiNextetMarre12309MaritVdLeiNextetKika2zw2309MaritVdLeiNextetMatthias22309MaritVdLeiNextetFederico22309MaritVdLeiNextetMarit3

(foto's Ron van Ewijk).

 

Recensie:

Gedragen en zachtmoedige muziek bij cd-presentatie van ‘Clementia’ van het Marit van der Lei Nextet

Het moet als genoegdoening hebben gevoeld dat Marit van der Lei op 16 september op het grote podium van Artishock stond om haar tweede cd ‘Clementia’ te presenteren. Ze had al vaker opgetreden bij Artishock bijvoorbeeld bij Koningsdag. Het concert bij Artishock van december 2022 kwam te vervallen wegens ziekte van de zangeres en bandleider. Pech! Nu was het dan zover op een zaterdag met weersomstandigheden die aan Indian summer deden denken.
Marit van der Lei deed een master aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze onderzocht daar hoe ze de stem als instrument kan inzetten. De stem moest bevrijd worden uit het keurslijf van beperkende verwachtingen en conventies. Dat was duidelijk te horen bij het concert. Zang en tenor- en altsax zorgden voor schitterende intro’s en intermezzo’s. Vrijwel alle composities zijn van de hand van de zangeres. Ze maakte zelfs gebruik van ‘loops’ waardoor ze met zichzelf kon meezingen zoals in het verstilde openingsnummer (enkel zang) en het slotakkoord ‘See’, een duet met gitarist Federico Castelli. De muziek is intens, melodieus en zachtmoedig (muziek moet verzachten en verzoenen zei Marit). De muziek was gedragen, op het plechtige af soms. De zangeres had soms wel wat weg van een hogepriesteres. Gepassioneerde stukken die toch nooit erg vurig of aards waren.
De motor van de band werd gevormd door basgitarist Marre de Graaff (die opviel door zijn melodieuze baslijnen) en gitarist Federico Castelli. De fraaiste solopartijen hoorden we van tenorsaxofonist Matthias van den Brande en van altsaxofonist Kika Sprangers. Dat was regelmatig genieten. In het eerste bedrijf was alleen ‘Eventually I will’ een uptempo stuk. Na de pauze meer ‘vuurwerk’ met het trage maar fraaie ‘Abide in ease’ en ‘I feel you’. De toegift was ‘Flora’ (een ode aan zangeres Flora Purim) dat afkomstig is van de eerste cd ‘In other words’. Met het tweede album is wellicht een grote stap gezet in het ontwikkelingsproces van Marit van der Lei. Nu maar hopen dat er meer mensen vallen voor deze muziek want dat verdienen deze muzikanten.


Michiel van Ree

 

---------

 

2309MaritvanderLei16sep2023
De jonge zangeres Marit van der Lei maakt deel uit van een groepje jonge zangeressen dat driftig op zoek is naar erkenning met een gedeelde missie. De drie musketiers? Anna Serierse, Sanne Rambags en Marit van der Lei vormen samen dit groepje hemelbestormers. Gedrieën vormen ze het vrije improvisatietrio Free The Voices! Alle drie lijken ze de stem ook als instrument te willen inzetten. En dat leidt geregeld tot woord- en tekstloze zangpartijen.

Marit van der Lei bracht in 2018 haar eerste cd ‘In Other Words’ uit. Veel composities van de hand van de zangeres! Het openingsnummer heet 'Flora’ en kan opgevat worden als een ode aan de zangeres Flora Purim. Flora Purim is te horen op de elpee 'Return to forever’ uit 1972 van pianist Chick Corea. Lichtvoetige, elegante, subtiele en intense muziek.  Een andere inspiratiebron van Marit is wellicht de Amerikaanse stemkunstenaar Bobby Mc Ferrin. In 2020 rondde Van der Lei een master af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze deed daar onderzoek naar het gebruik van de stem in een blazerssectie en studeerde summa cum laude af! Dan kun je verwachten dat ze ook geïnspireerd wordt door blazers; door een blazer als bugelspeler en trompettist Kenny Wheeler en kun je ook verwachten dat een stevige blazerssectie deel uitmaakt van het Marit van der Lei Nextet.

Altsaxofonist Kika Sprangers en tenorsaxofonist Matthias van den Brande zijn dus helemaal op hun plaats in het sextet, pardon, nextet van Marit van der Lei. Vooral Kika Sprangers is al een grote naam in jazzkringen. In een tv-progrmma verklaarde ze ooit de liefde aan de prachtige compositie ‘Infant Eyes’ van Wayne Shorter. Basgitarist Marre de Graaff is diepgaand beïnvloed door de baslegende Jaco Pastorius.

In april van 2022 werd de tweede cd van het Marit van der Lei Nextet opgenomen. De titel? Clementia! In tijden van extreme polarisatie komt een vurig pleidooi voor mildheid als geroepen zou je zeggen..  Opnieuw zullen er veel eigen composities te horen zijn.

Tijdens ‘Amersfoort Jazz’ (17 aug. ’23) was de pre-release en in Artishock is de officiële release van het album, dus ze gaan er een groot feest van maken!

Bezetting: Marit van der Lei – zang; Kika Sprangers – altsax; Matthias van den Brande – tenorsax; Federico Castelli – gitaar; Marre de Graaff – basgitaar; Ruud Voesten – drums.

2309Clementia recensie