Jazz

ZATERDAG 13 JUNI: NEW COOL COLLECTIVE, in Openluchttheater Cabrio, Soesterbergsestraat 140,  Soest. 
 http://www.openluchttheatersoest.nl/

ncc'Vet, energiek en dansbaar'.
Een reizend muziekgezelschap van een hecht stel vrienden. Zo omschrijven de leden van New Cool Collective hun band. De jonge honden die ooit jazz naar de dansvloer brachten zijn alweer aangekomen bij hun zevende album: 'Out of Office'. (foto Kees Tabak).

New Cool Collective staat al sinds 1994 bekend om zijn unieke geluid: een mix van jazz, dance, latin en salsa. Vet, energiek en dansbaar. In het groot, met de 19-koppige bigband, of in de kleine formatie, die uit acht man bestaat. Na Trippin', het vorige album van de kleine bezetting, gaan deze acht mannen nu weer een stap verder met hun nieuwe plaat: Out of Office. "We blijven nieuwe grenzen opzoeken. We zijn altijd op reis."

Deze reis gaat figuurlijk door verschillende muziekstijlen, maar is in dit geval ook een letterlijke geweest: "In de bus op weg naar concerten luisterden we naar allerlei muziek: van Pharoah Sanders tot Mongo Santamaria tot Jackie Mittoo. Joris Liebregt, onze chauffeur, 'dwong' ons om ook te luisteren naar zijn muziekcollectie. Muziek die we zelf niet zo snel zouden meenemen maar die ontzettend inspirerend was: van Mars Volta tot The Hives. Rockbands die zich allemaal onderscheiden door hun grenzeloosheid en het feit dat alles kan met muziek. Al die plaatjes in combinatie met de urenlange files hebben enorm veel invloed gehad op deze CD."

New Cool Collective staat altijd garant voor een jazzy en dansbaar feestje. Toch laten de heren zien dat hun werk constant in beweging is. De muzikale reis die voor Out of Office werd ondernomen heeft tot diepgang geleid. De nieuwe plaat neemt onverwachte wendingen en nieuwe blazersklanken zorgen voor een sfeer die grootser en donkerder is, "bijna filmisch". Out of Office klinkt vrijer, achtelozer en is steviger dan voorgaand werk, zelfs rockinvloeden zijn duidelijk hoorbaar. "De plaat is echt gaandeweg ontstaan, hij is het resultaat van veel dingen uitproberen. De muziek vertoont nog meer raakvlakken met verschillende stijlen dan ons vorige werk, waardoor iedereen er iets uit kan halen wat hij te gek vindt. Op deze manier nemen we de fans van het eerste uur mee op onze ontdekkingsreis, maar we zullen ook een heel nieuw publiek verrassen."

Bezetting: Benjamin Herman - altsax; Anton Goudsmit - gitaar; Willem Friede - keyboards; David Rockefeller - trompet; Leslie Lopez - bas; Jos de Haas - percussie; Frank van Dok - percussie; Joost Kroon - drummer.

www.newcoolcollective.com // www.myspace.com/newcoolcollective // www.doxrecords.com

VOORPROGRAMMA met 'CHANGES & PERRON 5B'

Zo’n geweldige publiekstrekker als New Cool Collective verdient een voorprogramma van formaat en dat is er nu! Wie zich van tevoren wil verdiepen in de uitzonderlijke kwaliteiten van de voorprogrammamuzikanten, kan op 30 april en 6 juni een “voorproefje op de som” komen nemen, sterker nog: moet dan even poolshoogte komen nemen! Perron 5B is voor die gelegenheid een septet met onder anderen Job Helmers op baritonsaxofoon, Bas Kisjes op contrabas en zangeres Rosamint Faas in de gelederen. Zij spelen ongetwijfeld stukken van Monk, “Four” van Miles Davis, “Dear Lord” van Coltrane en nummers van Jobim en stukken als “You don’t know what love is” als Roos het op haar heupen krijgt. Het kwartet Changes brengt jazz met een flinke scheut soul en gospel. Pianist Rik Dijkman is de ideale begeleider voor deze band en zangeres Njambi Atema heeft een wat broeierige, lage stem die niet snel ingetogen en gepolijst klinkt. Flinke groove en blues gegarandeerd. Beide bands zullen ook nog eens op het podium samensmelten tot één groot klankcollectief. Dit voorprogramma gaat heel wat kleine sterretjes van de hemel spelen. Deze muzikanten zullen als een soort muzikale rechaud fungeren die het grote vuur van het New Cool Collective moet aanwakkeren. Die blaasbalgfunctie lijkt bij deze muzikanten in goede handen.
Bezetting Changes: Njambi Atema - zang / Rik Dijkman - piano / Martijn Derrix - contrabas / Mathijs Arts - drums 
Bezetting Perron 5B:  Semmy Prinsen - tenorsax; Job Helmers - baritonsax; Bert Lochs - trompet; Arthur Rombout - piano; Bas Kisjes - bas; Mathijs Arts - drums.
Rosamint Faas - zang, bij Perron 5B & Changes.

 

PROGRAMMA:
19.00   Ontvangst met DJ
19.30  Voorprogramma met Changes & Perron 5B  
21.00   New Cool Collective
23.00   DJ Sem
00.00   Sluiting

KAARTJES:
€17,50 aan de kassa; 
€15,- in de voorverkoop bij:
Openluchttheater Cabrio ticket service 
Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest (ma-vr.9.00-12.00 + jazzactiviteiten)
VVV, Steenhoffstraat 9b, Soest
CultuurPunt, Willaertstraat 49, Soest
Slijterij Toon van der Linden, Soesterbergsestraat 49, Soest
Drog. Sukking, Rademakerstraat 21, Soesterberg
VVV, Brinkstraat 12, Baarn
Boekhandel den Boer, Laanstraat 67, Baarn
VVV, Stationsplein 9, Amersfoort
Velvet Music, Havik 7a, Amersfoort
VVV, Kerkbrink 6, Hilversum
Platenhuis 't Oor, Leeuwenstraat 44, Hilversum

 http://www.openluchttheatersoest.nl/

'Happas & Tappas'
Als de deuren van Cabrio zaterdagavond 13 juni open gaan kunt u niet om de medewerkers van Happas & Tappas heen. De picknickmand mag deze keer rustig thuis blijven. Voor bij de koffie en thee zijn er zoete lekkernijen te verkrijgen waaronder maanzaadcarre’s met citroenglazuur en brownies van drie kleuren chocolade, citroenmuffins en overheerlijke dadel/amandeltaart.  
Al luisterend en swingend bij de muziek van New Cool Collective kan de hartige trek ook goed gestild worden. Yvonne Diender en Jolanda Hochstenbach van Happas & Tappas willen al een klein tipje van de sluier oplichten over wat er deze avond allemaal te koop zal zijn: hammousse lollies met geroosterde hazelnoten, geitenkaaslollies met geroosterde amandelen, lamsvleessaté met groenten ter plekke gegrild, wraps met rauwkost, pittig gekruide köfte, vers fruitspiesen  en nog veel meer verrassingen. Happa’s en Tappa’s; het verschil moet je zien én proeven!

'New Cool Collective ideale feestband'

Alles leek te kloppen in Openluchttheater Cabrio in Soest waar Artshock het zomerreces aankondigde met een spetterend optreden van de achtkoppige band New Cool Collective. Het weer was buitengewoon zomers, de opkomst was hoog ondanks concurrerende festivals in de buurt zoals Torenpop in Amersfoort en de sfeer onder het publiek was opperbest. De iedeale omstandigheden voor een muziekfestijn. Een avondlijk “dejeuner sur l’herbe” van muziekminnaars met picknickmanden tot de nok toe gevuld met verrukkelijke wijnen speelde zich af op een idyllische plek: een amfitheater op een open plek in het bos! New Cool Collective zette het publiek naar zijn hand. Spontaan beklommen enthousiaste luisteraars het podium om te dansen, want je voeten stil houden bij deze muziek was onmogelijk. De bekende funky grooves, de Zuid-Amerikaanse ritmes van twee percussionisten en een drummer, de Afrikaans aandoende “plantagezang”, de uitbundige gitaarsoli van Anton Goudsmit, de prachtige blazerspartijen van Benjamin Herman op saxofoon en David Rockefeller op trompet en de prachtige partijen op de Fender Rhodes piano van Willem Friede, het publiek liet zich gewillig meeslepen door een band die de ideale feestband, de ideale podiumact is. Wat komen die muzikanten live toch goed tot hun recht! Spelen voor je eigen plezier en dat van het publiek, dat was het credo van deze fantastische band. Het enige minpunt van de avond was dan ook dat de band niet tot in de kleine uurtjes doorspeelde. The party is over als Benjamin Herman en zijn kornuiten het veld ruimen. Tot één toegift was de band te verleiden, maar meer zat er niet in. De afterparty onder de deskundige leiding van DJ Semmy P. was het naspel en de bij regelmatige bezoekers van Artishock bekende én gewaardeerde bands Perron 5B en Changes, waren het voorspel, maar ja, het spel was uit. Kon het publiek het New Cool Collective maar als bij een muzikaal rodeo eindeloos in het zadel houden!
Michiel van Ree

cabrio13juni.14cabrio13juni.2cabrio13juni.3cabrio13juni.4cabrio13juni.5cabrio13juni.6cabrio13juni.7cabrio13juni.8cabrio13juni.9cabrio13juni.10cabrio13juni.11cabrio13juni.12cabrio13juni.13cabrio13juni.14