Jazz

ZATERDAG 14 DECEMBER: JAZZCONCERT FELIX SCHLARMANN GROUP
aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-.
           

 

1312FelixSchlarmannGroup.14dec1312FelixSchlarmann.14dec

Recensie:

Felix Schlarmann Group
Bijzondere muziek voor een klein maar fijn publiek

 

Het had een cd-releasetour moeten worden, maar dat kwam er niet van omdat de cd “Counterlife”, het eerste album van de Felix Schlarmann Group pas in februari 2014 uitkomt. Op 15 februari van het nieuwe jaar wordt die cd in het Bimhuis in Amsterdam feestelijk gepresenteerd. Laten we hopen dat de publieke belangstelling dan wat groter zal zijn dan die in Artishock op 14 december. Aan bijval van het publiek ontbrak het overigens niet in Artishock, want dat publiek wist de licht theatrale muziek die meer gecomponeerd dan geïmproviseerd was, op waarde te schatten. En dan te bedenken dat die wat gedragen, melodieuze, impressionistische muziek gecomponeerd is door de slagwerker annex bandleider: Felix Schlarmann zelf! Van compositorisch talent is hij bepaald niet gespeend. Applaus! Heel veel nummers van de cd die eraan zit te komen, werden ten gehore gebracht. Daar zaten beslist juweeltjes tussen zoals “Uptown Train” en het titelnummer van de cd: “Counterlife”. Schlarmann, die evenzeer slagwerker als “stemmingmaker” was, had zich omringd met een aantal fijnzinnige muzikanten. Pianist Franz von Chossy lijkt onmisbaar met zijn wat plechtige, atmosferische akkoordprogressies, maar ook de blazers aan het front, Lars Dietrich op altsax en Floris van der Vlugt op alt-, sopraansax en basklarinet, vallen op door hun fijnzinnige melodische samenspel gebaseerd op fraaie arrangementen. Ook de duetten van de basklarinet en de door bassist Pat Cleaver gestreken contrabas waren smaakvol melodieus en gracieus.
Misschien kwam de uitgesproken jazzliefhebber wat minder aan zijn trekken, - wie niet beter wist, kon denken dat het hier popmuziek of filmmuziek betrof – maar het muzikale genot was er niet minder om. De muziek die de Felix Schlarmann Group maakt, is bijzondere muziek, die een klein maar fijn publiek dubbel en dwars verdient.
Michiel van Ree
1312FranzVonChossy1312PatCleaver1312FlorisVanderVlugt1312LarsDietrich

De Duitse slagwerker Felix Schlarmann is niet zo maar een drummer van wie er dertien in een dozijn gaan. Zo veel drummers zijn er niet, die bandleider zijn. Ja, Art Blakey was er zo een en Pierre Courbois is de Hollandse uitzondering die de regel bevestigt. Maar Schlarmann is niet alleen bandleider maar hij stort zich ook nog eens op het componeren. Invloeden op Schlarmann als drummer? Brian Blade. En als componerend musicus dan? Saxofonist Branford Marsalis en de pianist Brad Mehldau en opnieuw Brian Blade want die componeerde ook tal van stukken. Daar kun je mee thuis komen! De Duitse drummer liet zich na het conservatorium nog bijscholen door Martijn Vink, de drummer van onder andere de Ploctones, en door John Riley op de Manhattan School of Music in New York. In de borst van de slagwerker lijken twee zielen te huizen want hij speelt in twee nogal van elkaar verschillende bands. Bruut is een baldadige, energieke band die het heel goed doet op festivals en in televisieprogramma’s waar de pannen van het dak gespeeld moeten worden. Bruut is een rockende en zwetende jazzband, terwijl de Felix Schlarmann Group introspectieve en meditatieve muziek maakt die weer in een heel ander universum thuishoort. De Felix Schlarmann Group lijkt een muzikale zenboeddhistische cursus onthaasten die zijn weerga niet kent. Verstilde muziek die wel past bij de stijl van het bekendste bandlid: pianist Franz von Chossy! Deze band, zo lezen we her en der, heeft veel aandacht voor gevoel, klank en energie. We kunnen uitzien naar ingetogen, melodieuze stemmingsmuziek die soms prachtig geleidelijk naar een climax toewerkt. Ook de twee blazers, Lars Dietrich op altsax en Floris van der Vlugt op alt-, sopraansax en op basklarinet, maken nieuwsgierig. Het eerste album Counterlife had al uit moeten zijn, maar zal waarschijnlijk pas begin 2014 op de markt komen. Op het concert op 14 december krijgen we ongetwijfeld een voorproefje van de muziek. Wie op youtube luistert naar “Uptown train”, valt als een blok voor de stemmige muziek van de Felix Schlarmann Group.

Bezetting: Lars Dietrich – alt saxofoon; Floris van der Vlugt – alt saxofoon, sopraan saxofoon, basklarinet; Franz von Chossy – piano; Pat Cleaver – contrabas; Felix Schlarmann – drums, compositie.

 

FPK LOGO-ZWART-XS