Jazz

ZATERDAG 18 JANUARI: JAZZONCERT BRUUT!, aanvang 21.00 uur, entree € 12,-(niet-leden) €9,- (leden en studenten).     

 

Recensie:

Topconcert in kleine club Artishock
BRUUT! geweldig op dreef

1401FolkertOosterbeek1401MaartenHogenhuis1401ThomasRolff1401FelixSchlarmann

Het jonge viertal BRUUT! verstaat de kunst om te entertainen zonder de muzikale integriteit te grabbel te gooien. BRUUT wil graag publiekslieveling zijn maar verloochent daarmee niet het muzikale land van herkomst: de hoogvlakte van de jazzmuziek! Spreekstalmeester Cees Schrama meende dat BRUUT! jazz speelt zoals die anno nu moet klinken. Altsaxofonist Maarten Hogenhuis vertelde een tijdje terug bij De Wereld Draait Door dat er een aantrekkelijk suikerlaagje, de zogenaamde Bruutcoating, op jazz moet worden aangebracht om de aandacht te trekken. Dat suikerlaagje, maar toch vooral wat daaronder verborgen zit, trok doorlopend de aandacht bij het topconcert dat het vitale viertal op 18 januari in Artishock gaf. Het plezier dat de bandleden beleven aan hun muziek spat ervan af. Hammondorgelvirtuoos Folkert Oosterbeek had vrijwel aanhoudend een genotvolle grijns op het gezicht die verried hoe verschrikkelijk leuk het moet zijn om deze muziek te spelen.
Het concert in Artishock was het laatste optreden in de cd-releasetour van hun tweede cd Fire. En verdomd, een vlammend optreden was het! Bij BRUUT! beluister je een zalig amalgaam van jazz, rock and roll, blues, gospel en rock. Crossover dus! Met veel vaart werd het ene na het andere opzwepende nummer gespeeld. Uitbundige swing met een genoeglijk gierend orgel en een elegant schmierende altsaxofoon bepaalde het klankbeeld van deze heerlijke avond. En wat was altsaxofonist Maarten Hogenhuis fantastisch op dreef! Hij heeft een prachtige wat theatrale, enigszins ingetogen toon en een uitzonderlijk harmonische en ritmische wendbaarheid als zat de bebop in het DNA van deze blazer. Dat wordt een “hele grote”!
We hoorden de nummers Bumper en Foxy van de eerste cd en Hop en Jump van Fire. Bijzonder mooi waren ook de muziek gemaakt bij de film Blackmail van Hitchcock, een met veel branie heerlijk “tongue in cheek” gespeelde slow blues, en de ode aan tenorsaxofonist Hank Mobley, de man van de hardbop en de souljazz. Ook altsaxofonist Louis Donaldson, bekend van zijn voorkeur voor soul en blues, en Led Zeppelin waren een ode waard.
BRUUT! heeft ondanks dat mogelijk mierzoete suikerlaagje het sprankelende van champagne. BRUUT is brut? Het brutaal kabaal viel in Artishock in de best denkbare aarde. Na een ruimhartige toegift was een staande ovatie de terechte beloning voor de mannen van BRUUT!. Gaat dat horen!
Michiel van Ree

FIRE Album Tour, BRUUT! is terug!

BRUUT! wil minstens de halve wereld

De jonge honden van BRUUT! brachten in 2012 hun gelijknamige debuutalbum uit en nu al is er een tweede album: FIRE! Het kwam begin november 2013 uit. BRUUT! is back in town.1401BRUUT
Vier keurig in pakken verpakte jonge heren blikken als zelfbewuste filmsterren de camera in alsof ze door paparazzi heerlijk op heterdaad zijn betrapt. Wij willen crimineel goede muziek maken, lijken ze uit te stralen. Brutalen hebben de halve wereld en BRUUT! zou die ook wel willen hebben. “Nu nog harder, vunziger en intenser”, blaffen de jonge honden de pers toe. De nieuwe cd is een flirt met grunge, symfonische rock en afrobeat, als we de bandleden op hun woord mogen geloven. BRUUT! brengt energieke superjazz die de pan uit swingt. BRUUT! maakt uiterst dansbare “schreeuwswing” die ongepolijst en feestelijk aandoet.
Op 13 november 2013 stonden ze al in De Wereld Draait Door om maar liefst twee nummers van de nieuwe cd te spelen, Jump en Hop, om precies te zijn. Jump en Hop, dat zijn toch tamelijk turbulente titels van het vitale viertal! Saxofonist Maarten Hogenhuis vertelt Matthijs van Nieuwkerk desgevraagd dat er een aantrekkelijk suikerlaagje, de zogenaamde Bruutcoating, op jazz moet worden aangebracht om de aandacht te trekken. Volgens hem moet je geen heel moeilijke muziek gaan spelen, want dan komt er helemaal niemand. Jazz in vermomming dus! Jazz incognito dus!
Op zaterdag 14 december was BRUUT! in de uitzending van 'Vrije Geluiden'.

Wie aan 'bruut' denkt, denkt aan beestachtig, gewelddadig, ruw en woest. Muzikaal geweld van vier muzikale geweldenaren, is dat wat ons te wachten staat? Brengt BRUUT! brutaal kabaal ten gehore? De bezetting van de band wekt wel verwachtingen in die richting. Folkert Oosterbeek bespeelt het hammondorgel en dan liggen vergelijkingen met Jimmy Smith op de loer. Drummer Felix Schlarmann hebben we in december 2013 al met zijn eigen band in Artishock over de vloer gehad en de man achter de contrabas, Thomas Rolff, hebben we al eens in de slipstream van gitarist Anton Goudsmit aangetroffen als de ideale vervanger van het vaste bandlid Jeroen Vierdag. Laten we hopen dat de staccato gespeelde bebopachtige thema’s van BRUUT! zorgen voor een wreed goed concert dat mag rekenen op een grote publieke belangstelling van andere jonge honden.

Met FIRE claimt BRUUT! vrijwel zeker zijn bekendheid als één van de meest originele en energieke jazz bands van deze tijd.
Deze avond brengt BRUUT! zijn herkenbare superjazz. Prima geschikt om hard op te swingen!

Bezetting: Maarten Hogenhuis – sax; Folkert Oosterbeek – hammond; Thomas Rolff – double bass; Felix Schlarmann – drums.

YouTube:

BRUUT! bij de Radio 6 Awards 2012
BRUUT! bij Opium Night Live

Op 13 november stond BRUUT! in De Wereld Draait Door. De band speelde hier de nummers Jump en Hop te zien onder de volgende links:
BRUUT! - Jump (live @ DWDD)
BRUUT! - Hop (live @ DWDD)

Het nieuwe album FIRE stond in november op nr. 1 in de iTunes Jazz top 100. De single Jump stond ook op nr.1, in de iTunes Single top 100.

Soestvrijstaal checkt: Super jazz band BRUUT!
Jongeren interviewen band in aanloop naar concert Artishock
Een nieuw jaar komt met nieuwe kansen en uitdagingen. Voor Soestvrijstaal betekent dit dat we een stap buiten onze deur doen om andere Soester initiatieven te promoten die zich op jongeren richten. Afgelopen jaar waren we al te gast bij een drumles van Rombout Stoffers op de muziekschool Soest waar een mooi filmpje uit voort vloeide. We zetten dit initatief in 2014 door en trappen af met progressieve jazz band BRUUT! – onder andere gezien op tv-programma De Wereld Draait Door en muziekfestival North Sea Jazz.

Op 18 januari vult het kenmerkende geluid van de saxofoon en het hammondorgel poppodium Artishock in Soest. BRUUT! produceert een aanstekelijk swingende jazz sound, of beter gezegd: super jazz. De band wordt geïnspireerd door de surrealistische films van Quentin Tarantino, tweedehands platen, oude western films en het jaren 60 tijdperk van lavalampen. Nu.nl omschrijft BRUUT! in hun vier sterren recensie als volgt: “De vier heren maken geen oude-mannen-in-coltruienjazz, maar hard swingende, hippe Hollywoodfilm jazz, prima geschikt voor het festivalpubliek.”

Remco Becker en Roy Becker waren aanwezig bij het concert van BRUUT! in De Vorstin in Hilversum en mochten de band interviewen. Bekijk het filmpje hier

 

FPK LOGO-ZWART-XS