Home

JAZZCONCERT Tijs Klaassen Quintet

Zaterdag 15 oktober, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.

Introverte gevoelige composities met spetterende uitbarstingen, los en vrij gespeeld binnen de strenge grenzen van het arrangement.

 

Tijs KlaassenHet ensemble (wat een bedaard woord voor een roedel jonge honden!) bestaat uit louter jonge jazzmuzikanten. En wat voor muzikanten!
Het won in 2018 de 'Keep an Eye, The Records Award’. Het debuutalbum ‘Clavius' kreeg lovende recensies. In 2020 won het ensemble de Sena Performance Award' tijdens de Dutch Jazz Competition. Aan prijzen en bijval dus geen gebrek! Het nieuwe album 'Nostalgia' is afgelopen voorjaar uitgekomen. Nostalgie naar onbekommerd muziek maken voor corona dus want voor andere nostalgie zijn ze wellicht veel te jong.
Bassist Tijs Klaassen werd opgeleid aan het Amsterdams conservatorium en speelde vaak met muzikanten als saxofonist Yuri Honing, pianist Peter Beets, saxofonist Mete Erker (Artvark en Estafest) en saxofonist Jasper Blom. Klaassen was afgelopen zomer op het festival voor klassieke muziek Wonderfeel in 's Gravenland nog het stralend middelpunt van een bigband onder leiding van Peter Beets. Jazz met klassieke roots!
De band van Klaassen stelt een poging in het werk om het klassieke jazzkwintet in een modern jasje te steken. Dat moderne jasje moet geen probleem zijn voor deze begaafde muzikanten uit de kweekvijver van de jazz. Vers bloed? Altijd goed!? Natuurlijk hoopt Artishock dat zo'n band vol jonge honden een jong publiek weet te trekken. Tijs Klaassen is jong maar gelauwerd tegelijk en hij zou zomaar een Young VIP van formaat kunnen zijn. Dat geldt zeker ook voor Mo van der Does en Wouter Kühne. Mo van der Does zag een optreden bij Artishock aan zijn neus voorbijgaan door de lockdown. Jazzenzo noemt Van der Does 'één van de grootste talenten die de nieuwe jazzgeneratie heeft voortgebracht'. Hij trad onder andere op met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Ook slagwerker Wouter Kühne is een gigantisch talent. Bij Artishock hebben we al verschillende keren van zijn slagwerkkunst mogen genieten. Die is niet onopgemerkt gebleven. Zo'n jongen die van de ‘Sacre du Printemps’ van Stravinski houdt maar ook van ‘A Love Supreme' van John Coltrane. Een jongen die naar Senegal gaat om daar te leren van traditionele drummers! De andere muzikanten zullen niets onderdoen voor hun bewierookte medemuzikanten.
Als de fraai gearrangeerde lyrische composities van de hand van Klaassen de aandacht weten vast te houden, is aan alle voorwaarden voor een prachtig concert ruimschoots voldaan.

Bezetting:
Tijs Klaassen - bas
Floris Kappeyne - piano
Matthias van den Brande - tenorsax
Mo van der Does - altsax
Wouter Kühne - drums.