Home

JAZZCONCERT Marit van der Lei Nextet

Zaterdag 17 december, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.

Marit van der LeiMarit van der Lei (1994, Eibergen) is een Nederlandse zangeres, geboren in het uiterste oosten van Nederland. Haar warme en expressie-volle stem ontspringt uit de inspiratie die ze verkrijgt van blazers zoals Kenny Wheeler. Door deze intrige met de woordeloze klanken van blazers ontwikkelde ze een eigen idee over sound, frasering en compositie als moderne jazzzangeres. Tekst is een grote meerwaarde van het vocalistzijn, maar ze vindt nu vaak meer dan genoeg expressiemogelijkheden in geheel woordeloze zang.
Dit leidde in 2018 al tot haar debuutalbum “In Other Words”. Hierna besloot ze onderzoek te gaan doen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag naar hoe de stem als instrument kan worden gebruikt in een lazerssectie. Ze behaalde haar masterdiploma in 2020, en studeerde summa cum laude af. Tijdens deze studie mocht ze ook meedingen naar de “Conservatorium Talent Award”, waar ze een bijzondere eervolle vermelding verdiende. Vers afgestudeerd mocht ze meteen al zelf als docent aan de slag tijdens projectweken aan het Utrechts Conservatorium en het Koninklijk Conservatorium. Momenteel valt ze ook vast in voor Annemarie Maas op het Utrechts Conservatorium, waar ze de hoofdvaklessen zang op zich mag nemen.

Met haar “Marit van der Lei Nextet” speelt ze eigen composities. De inspiratie voor deze stukken komt altijd vanuit een bepaald uit te drukken gevoel. De composities zijn net als emoties, zichtbare uitdrukkingen van dat gevoel. Ze vindt de muziek door op zoek te gaan naar corresponderende kleuren, geluiden, sounds, woorden en akkoorden.
Haar nieuwe programma verzacht. We zijn collectief minder mild geworden de afgelopen jaren, en daardoor verder van elkaar af komen te staan. Het is Marit’s overtuiging dat verzachten de eerste stap is tot een hernieuwde mildheid. Verzachten, bezien, doorvoelen, beschouwen. Om uiteindelijk te kunnen verzoenen met onszelf, elkaar en al die (on)tastbare gegevens en gedachten om ons heen.
Het Marit van der Lei Nextet speelde al op vele podia en festivals zoals Tivoli Vredenburg, Het Amersfoort Jazz Festival, de Verkadefabriek, Schouwburg Cuijk en Jazz in Duketown.

Bezetting:
Marit van der Lei - stem
Kika Sprangers - altsax
Jesse Schilderink - tenorsax
Federico Castelli - gitaar
Marre De Graaff - basgitaar
Willem Romers - drums.