Programma

JAZZCONCERT ANTON GOUDSMIT, 'Ton Petit +'

Zaterdag 20 mei, aanvang 20.30 uur, entree € 15,- / 10,-.

 

Concertfoto's:

2305AntonGoudsmitband

2305AntonGoudsmitAnton1

2305AntonGoudsmitMete22305AntonGoudsmitJoost1

2305AntonGoudsmitTim12305AntonGoudsmitSean12305AntonGoudsmitAnton22305AntonGoudsmitTim22305AntonGoudsmitSean22305AntonGoudsmitMete12305AntonGoudsmitJoostMete2305AntonGoudsmitAnton3

(foto's Ron van Ewijk).

 

Recensie:

Heerlijk baldadige muziek van muzikale oproerkraaiers

Wat een genot is het om een concert van Anton GoudsmIts nieuwe band, 'Ton Petit +’, bij te wonen! Op 20 mei kon een bijna uitverkocht Artishock genieten van de kunsten van deze bijzondere band.
Artistiek zeer verantwoord was het, maar tegelijkertijd had de muziek een hoge amusementswaarde. De muzikanten leken hun best te doen om op een prettig provocatieve manier niet te voldoen aan de verwachtingen. Jazz? Jazeker, maar we hoorden ook calypso, ska, blues en pop. Verrassend! De muziek swingde bij vlagen onweerstaanbaar, was feestelijk, amusant, vitalistisch ook! Baldadige muziek van een heerlijk stel muzikale oproerkraaiers. Bijna allemaal eigen composities van gitarist Anton Goudsmit. Stukken die zo nu en dan strak gecomponeerd waren maar ook ruimte lieten voor improvisatie. Prachtige melodielijnen met prikkelende rafelrandjes hoorden we van tenorsaxofonist Mete Erker en Anton Goudsmit.
De band was bepaald niet stijlvast maar had toch een heel herkenbare eigen signatuur. Goudsmit speelde af en toe in de stijl van Jimi Hendrix. Trombonist Joost Buis bespeelde ook de lapsteelgitaar en legde met zijn breed uitgesponnen melancholische lijnen een prachtige basis voor het fijne staccatospel van Goudsmit. Ook drummer Tim Hennekes onderscheidde zich door lichtvoetig spel met de nodige popelementen. De enige die zich niet geregeld aan het muzikale front meldde, was bassist Sean Fasciani. Goudsmit gaf hoog op van zijn bassist. Misschien kon de band zich niet nog een druktemaker permitteren.
Hoogtepunten? Heel veel! Het tweede nummer ‘Effe dimmen, cowboy’ was mooi. Maar ook 'Graat/Paling’, Çalme’ en ‘el Hugonote/Franje’ van het in 2021 uitgebrachte album 'Ton Petit’ trokken de aandacht. Het slotakkoord was 'Mont Blues’ van de cd en lp. Een toegift was onvermijdelijk. Het werd het schitterende 'Don't talk (Put your head on my shoulder)’ van Brian Wilson van the Beach Boys. C’etait le Ton Petit qui fait la musique! Misschien waren we wel getuige van het beste concert van deze jaargang.

Michiel van Ree

-----

 

 


Anton GoudsmitZeg: ‘Anton Goudsmit’ en je denkt aan de Boy Edgar Prijs en aan de Ploctones, Estafest en Montis Goudmit & Directie, bands die je voor geen goud wilde missen! We kennen Goudsmit als de apostel van turbulente muziek die doordrenkt is van blues, funk en gospel.

Dankzij SENA muziekproducties kwam Goudsmits 'Ton Petit' tot stand.  Ton Petit is de titel van het bij Dox Records in 2021 uitgekomen album dat in 2020 werd bedacht doorGoudsmit, bassist Sean Fasciani en drummer Tim Hennekes. Een jazzvariant van een superband zoals The Cream destijds met Eric Clapton op gitaar? Voor liveoptredens wordt het trio versterkt met Mete Erker op saxofoon en Joost Buis op trombone en lapsteelgitaar. Ziedaar de conceptie en geboorte van Ton Petit +!

Anton Goudsmit, foto: Klaas Jelmer Sixma2305TonPetitCDhoesDe Amerikaanse bassist Sean Fasciani vindt zijn inspiratie bij Duke Ellington, pianist Herbie Nichols en bij The Beach Boys! Luister op youtube naar 'Don't Talk’ van Brian Wilson van de Beach Boys in de uitvoering van Ton Petit. Prachtig sentimenteel en toch welluidend stuk met Buis op de lapsteelgitaar. Gaan we in deze band een andere kant van Goudsmit zien? Zijn introverte, ingetogen kant? Dat zou zo maar kunnen. Bassist Fasciani heeft gestudeerd aan het Berklee College of Music in Boston. Fasciani deelt onder anderen het podium met een andere Nederlandse topgitarist: Reinier Baas! Luister ook naar 'Franje’ op Bimhuis TV! Zweverige maar evengoed stevige muziek! Meditatief! Luister naar Desbarato/Karma-tic op Bimhuis TV en ….......... Het is wellicht het beste om de band live bij Artishock te horen. De muzikanten zijn in extreme mate te genieten. 
Wie wil daar nou niet bij zijn!

 

(foto Klaas-Jelmer Sixma).

Bezetting:

Anton Goudsmit - gitaar
Sean Fasciani - bas
Tim Hennekes - drums
Mete Erker - tenorsax
Joost Buis - trombone, lapsteelgitaar.

Anton Goudsmit, Jazzheld.

logo jazzhelden live