Home

Artishock-exposant Saskia van Dorresteijn:

'Als ik schilder vergeet ik alles om me heen'

Artishock-exposantin april is de geboren en getogen Soesterse Saskia van Dorresteijn(35). Na de Griftland-mavo en de havo in Hilversum, volgde ze aan deUtrechtse Kunstacademie de grafische richting. Daarna werkte ze alsontwerpster, eerst bij reclamestudio's en later zelfstandig.Tegenwoordig eisen de schoenenzaken, die zij met een broer en zusexploiteert in Soest, Bussum en Utrecht haar voor een groot deel op.Ook in de commercie kan zij haar creatieve talent kwijt, zoals bij hetverzorgen van presentaties en het ontwerpen van kinderschoenen. Tweejaar geleden pakte ze haar oude liefde voor het schilderen weer op. Metals gevolg dat haar bovenwoning nu het midden houdt tussen eenwoonhuis, atelier en galerie. Met de expositie debuteert Dorresteijnals kunstschilder.

Hoewel haar beeldend talentzich al vroeg aftekende, was de kunstacademie niet Dorresteijns eerstekeus. Met een hoger cijfer voor wiskunde zou ze voor patholoog-anatoomzijn gaan studeren. Van een medische carrière kwam het niet, maar haaroog voor het fysieke is te herkennen in de beelden van mensen en dierenin haar schilderijen. Wat dieren betreft gaat het vooral om paarden.Een passie van haar naast het schilderen."

Dorresteijnswerk is surrealistisch van stijl. Een belangrijk inspirator is deCatalaanse schilder Angel Planells, een tijdgenoot van Salvador Dali.Beiden werden in dezelfde stad geboren: Figueras. Zij werkt met zowelolieverf als acryl op doek. Eenmaal aan het schilderen gaat ze erhelemaal in op. "Ik begin met penseel en kwast, maar al snel nemen mijnhanden het over. Een scherpe lijn kan ik ook met een wijsvinger maken.Als ik schilder vergeet ik alles om me heen. Vaak luister ik met eenkoptelefoon op naar keiharde muziek. Van bij voorbeeld de Red Hot ChiliPeppers."

Defeestelijke opening van de expositie is op zaterdagavond 2 april om20.00 uur in het verenigingsgebouw, Steenhoffstraat 46a. Deopening wordt - zoals altijd - gecombineerd met Artishocks JazzClub,waarin het huisensemble Perron 5B optreedt.

Deexpositie loopt t/m 20 april en is op di., wo. en vr. van 10 tot 12 uurte bezichtigen. Voorts op filmhuisavonden (zo. en ma. van 21.30 tot22.30 u). Extra openstelling op Koninginnedag van 14 tot 18 uur.Iedereen is welkom. De toegang is gratis. Nadere info: Semmy Prinsen,huismeester, tel. 035 – 60 19 577.