Film
  The Post - Spielberg - US - 2017 - 116 minuten  
  The Post st 11 jpg sd high 2017 Entertainment One compr  
6 gew eng gro      

Regisseur: Steven Spielberg
Acteurs: Meryl Streep, Tom Hanks, Bradley Whitford, Alison Brie

In 1971 onthulde The New York Times dat president Nixon en zijn voorgangers het volk al jaren voorlogen over de oorlog in Vietnam. Maar de krant kreeg meteen het deksel op de neus: al na één voorpagina-artikel zorgde het Witte Huis ervoor dat de Times geen letter meer mocht publiceren over de zogenaamde Pentagon Papers.
Bij een concurrent van de Times, The Washington Post, heeft Katherine Graham (Streep) de leiding over de krant overgenomen na de zelfmoord van haar man. Haar gezag wordt – als vrouw in een mannenbolwerk – van meet af aan betwist. Als de Post ook de hand weet te leggen op de Pentagon Papers dringt hoofdredacteur Ben Bradlee (Tom Hanks) erop aan de concurrentiestrijd met de Times aan te gaan en de Pentagon Papers wel te publiceren.

Dat is de kern van de film “The Post”, geregisseerd door Steven Spielberg. Een meeslepend verhaal over de onwaarschijnlijke samenwerking tussen de eerste vrouwelijke uitgever van een grote Amerikaanse krant en haar mannelijke hoofdredacteur. Ze zijn genoodzaakt alles op alles te zetten in hun strijd tegen de concurrent The New York Times om als eerste geheime overheidsdocumenten te onthullen die drie decennia en vier Amerikaanse presidenten overspande. Ze riskeren daarmee niet alleen hun carrière, maar ook hun vrijheid en het voortbestaan van The Washington Post.

Streep laat zien hoe onzekerheid langzaam maar zeker plaatsmaakt voor vastberadenheid. Deze transformatie wordt compleet in een scène waarin Graham, omringt door mannelijke medewerkers én in een nachtjapon, besluit om de Amerikaanse overheid uit te dagen in naam van de persvrijheid. The Post bouwt niet op tot een verheerlijkend slot. In plaats daarvan worden de daden van deze 'regionale' krant op nuchtere wijze geëerd. Spielberg laat zien dat niet elk gevecht voor democratie met geweld gepaard gaat. Daarnaast ziet hij zijn kans om in een inspirerend shot Grahams feministische nalatenschap nogmaals te onderstrepen.

The Post behandelt een nog actueler thema in deze tijd: de botsing tussen macht en pers. Terwijl je je rot amuseert, doet hij je nadenken over het belang van diepgravende en onafhankelijke journalistiek, die zich niet laat beïnvloeden door politieke druk of commerciële resultaten.
The Post kreeg Oscar-nominaties voor beste film en beste actrice (Meryl Streep).

Maandag 30 april en woensdag 9 mei, 20:15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend