Film
  Radiance – Kawase – JP – 2017 – 101 minuten  
  Radiance compr  
6 gew          

Regisseur: Naomi Kawase
Acteurs: Masatoshi Nagase, Ayame Misaki, Tatsuya Fuji, Kazuko Shirakawa

Zoals doven dankzij ondertiteling van film kunnen genieten, kunnen blinden gebruik maken van audiobeschrijvingen.. Misako is een beginneling in dit vak. Een testpanel van (vrijwel) blinden geeft omzichtig commentaar op haar tekst, met uitzondering van de slechtziende fotograaf Masaya, die haar bot op de vingers tikt.
Dit is het intrigerende begin van de Japanse film Radiance, die een gelaagd verhaal weeft over loslaten en – natuurlijk – kijken. Met als in het oog springende ingrediënten: de dieper wordende relatie tussen de beeldschone en onzekere Misako en de barse maar gevoelige Masaya; diens fotografie; hoe hij probeert om te gaan met zijn vorderend verlies van gezichtsvermogen; en de inhoud van de film waarvan Misako een audiobeschrijving probeert te maken (over een man en zijn dementerende vrouw).
Een rijke en boeiende film die uitnodigt om – samen met Misako en Masaya – de wereld om ons heen met andere ogen te bekijken.

Net als bij veel andere Aziatische talen is het Japans beeldend en de betekenis van de woorden is vaak afhankelijk van de context  Als je gezichtsvermogen het heeft begeven en je dus afhankelijk bent van audiobeschrijvingen om een film toch te kunnen beleven, is het van groot belang dat verbaal goed wordt beschreven wat in beeld wordt gebracht.
Het vernietigende commentaar van Masaya op haar tekst maakt Misako dan ook heel erg van streek. Maar als ze elkaar gaandeweg beter leren kennen, leert Misako de wereld door Masaya's lichtverliezende ogen te zien. Zo helpt hij haar om de delicate balans tussen feitelijke beschrijving en interpretatie van gevoelens te vinden; tussen te veel en te weinig zeggen. Een balans waar deze poëtisch-romantische bespiegeling over verbeeldingskracht en loslaten zelf ook mee speelt.
De Japanse cinema die in schaarse hoeveelheden ons land bereikt is doorgaans of zeer extreem qua thematiek, beeldtaal of humor, zoals het werk van Miiki Takashi, Hitoshi Matsumoto of Takeshi Kitano, of is juist opvallend universeel. In deze laatste categorie kunnen we ook Radiance plaatsen.

Woensdag 16 en zondag 27 mei, 20:15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend