Film
  I, Tonya – Gillespie – US – 2017 – 119 minuten  
  I Tonya compr  
16 gro gew        

Regisseur: Craig Gillespie
Acteurs: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Julianne Nicholson, Paul Walter Hauser

Besmet door de vete met aartsrivale Nancy Kerrigan, wier knieschijf door het kamp van Tonya Harding aan diggelen was geslagen, stapte de kunstrijdster in de late winter van 1994 het ijs van Lillehammer op. Het zouden de tweede Olympische Spelen van Harding worden en tevens haar laatste. De desastreuze kür werd gedomineerd door een afgebroken veter en Harding viel buiten de prijzen, terwijl Kerrigan met de zilveren plak naar huis ging.
De film ‘I, Tonya‘ is een licht satirische biopic van de Amerikaanse kunstschaatsster Tonya Harding, die in 1994 even wereldnieuws was toen haar concurrente Nancy Kerrigan door ene Shane Stant verwond werd, waarvan Harding op de hoogte zou zijn geweest.

Het fragment van een wanhopige Harding die achter de schermen haar veter probeert te fixen en huilend haar nummer onderbreekt om de genade van de jury te vragen, is integraal online te zien. Het vormt de perfecte voorbereiding op ‘I, Tonya’. De disclaimer vermeldt dat het portret is ontdaan van ironie en is gebaseerd is op elkaar tegensprekende interviews. De waarheid zullen we misschien nooit helemaal weten.
De weergaloze hoofdrolspeelster en titelvertolkster Margot Robbie doorbreekt op gezette momenten de vierde muur om zich tot de kijker te richten als iemand anders het verhaal navertelt. "Zo is het dus echt niet gegaan", roept Robbie de kijker toe, als ze haar vent met een luchtbuks achterna zit en de keukenkastjes aan flarden schiet. Het nieuws dat Harding wel eens wat te maken kon hebben met de gebroken knieschijf van haar tegenstandster haalde destijds alle media. Harding en Bill Clinton waren de bekendste personen op dat moment, zoals de schaatsster ook zelf verkondigt.
Wat ondanks alle halve waarheden en verdoezelingen toch wel uit de film op te maken valt, is dat Harding geen makkelijk leven heeft gehad. Haar vader laat haar al op jonge leeftijd in de steek en haar veeleisende dunne sigaartjes paffende moeder LaVona heeft haar op amper vierjarige leeftijd het ijs opgesleurd.

Regisseur Gillespie (‘Lars and the Real Girl’) maakte een heerlijke, soms schrijnende maar vaak ook hilarische film over klassenverschil (Harding was 'white trash', Kerrigan een 'prinses'), roem en media-aandacht. De Australische actrice Margot Robbie is onvergetelijk als de beetje lompe, maar ook baanbrekende en onverzettelijke Harding.
De film ‘I, Tonya’ kreeg drie Oscarnominaties, waaronder een voor Robbie.

Maandag 14 en woensdag 23 mei, 20:15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend