Film
  The Children Act – Eyre – GB – 2017 – 105 minuten  
  The Children Act 450  
9 eng gro        

Regisseur: Richard Eyre
Acteurs: Emma Thompson, Stanley Tucci, Ben Chaplin, Fionn Whitehead, Rosie Cavaliero, Honey Holmes

Een gerespecteerd rechter van het hooggerechtshof (Emma Thompson), gespecialiseerd in complexe familiezaken, weet zich geen raad met haar eigen spaaklopende privéleven. Haar ontmoeting met een doodzieke, bijna achttienjarige Jehova’s getuige die een bloedtransfusie weigert, zet een verandering in gang.
Geen rechtbankdrama over wie gelijk heeft, maar een existentieel drama over het leven dat schuilgaat achter de grote beslissingen. Intelligente film naar gelijknamige roman van schrijver/scenarist Ian McEwan, met een prachtige hoofdrol van Thompson. Zij speelt kinderrechter Fiona Maye, die naast met haar man Jack vooral getrouwd is met haar werk.

De zaken waarover Fiona zich buigt liegen er dan ook niet om. Zo moet ze de moeilijke beslissing nemen een Siamese tweeling te scheiden, waarbij één kind zal overlijden. Door haar instelling als workaholic is Fiona altijd kinderloos gebleven, maar is ook de intimiteit in haar relatie ver te zoeken. Jack trekt het niet meer en besluit het huis te verlaten, na aanvankelijk nog het voorstel te hebben gedaan om maar gewoon een affaire te beginnen.
Juist wanneer haar privéleven overhoop ligt wordt Fiona geconfronteerd met een nieuwe zaak. Adam, een jongen van zeventien met leukemie weigert zichzelf uit geloofsovertuiging te laten behandelen. De jongen is bijna meerderjarig en zijn ouders, die net als hun zoon Jehova's getuigen zijn, willen de wil van god respecteren met de dood tot gevolg.
De vraag is echter of bij een minderjarig kind de arts mag beslissen. Fiona besluit verhaal bij de jongen zelf te halen en er ontstaat een bijzondere relatie tussen rechter en patiënt. Er wordt in deze film goed geacteerd, vooral in het samenspel met filmeega Stanley Tucci en de doodzieke Adam wordt duidelijk dat er achter de rechtschapen rechter ook een mens schuilgaat.

Geselecteerd door onze programmeurs want: “Een sublieme hoofdrol voor Emma Thompson. Zij lijkt in de wieg gelegd voor de gelaagde rol van rechter Maye, die naast haar veeleisende baan met problemen kampt in haar kinderloze huwelijk.”

Maandag 17 december en woensdag 2 januari, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend