Film
  Cold War – Pawlikowski – PL – 2018 – 88 minuten  
  Cold War 450  
12 sex gro dru      

Prijsverhoging:
In verband met de BTW verhoging (en andere kostenstijgingen) zal het Filmhuis met ingang van 1 maart 2019 de toegangsprijzen met € 0,50 verhogen.
De kaartjes gaan dan  €8,00 (regulier: voor niet-leden) en €6,00 (voor leden en voor de kinderfilm) kosten.
Met ingang van 1 maart dus!

Regisseur: Pawel Pawlikowski
Acteurs: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Agata Kulesza, Borys Szyc,Cédric Kahn

Het verhaal in ‘Cold War’ begint in 1949. Wiktor zoekt samen met zijn collega Irena op het Poolse platteland naar zangers en zangeressen voor een show die door het land moet reizen. Tijdens een van de audities ontmoet Wiktor de jonge Zula, een prachtige blonde dame die in haar proeftijd zit nadat ze haar vader - die haar aanzag voor haar moeder - met een mes aanviel.
Dat woeste in haar karakter lijkt Wiktor aan te trekken. Het duurt dan ook niet lang of de twee zijn geliefden. Ondanks die liefde is er ook sprake van enig wantrouwen. Zula blijkt Wiktor te bespioneren en heeft daardoor een sterkere positie binnen het ensemble waarin ze zingt. Het is voor hem reden om bij een optreden in Oost-Berlijn de oversteek te maken naar het Westen. Ondanks dat hij Zula meevroeg, besluit zij op het laatste moment niet mee te gaan - bang om opnieuw te beginnen en niets meer te hebben.

Daarna maakt regisseur Pawlikowski een tijdsprong en is Wiktor pianist in een Franse kroeg. Als hij Zula dan ineens weer tegenkomt, brandt het vuur van de liefde weer. Zodra ze weer terug naar het oosten gaat, besluit Wiktor haar achterna te gaan en op te zoeken in Joegoslavië. Het meest bitterzoete is dat elke keer als ze samen zijn, het niet helemaal goed lijkt te werken door die verschillen uit hun verledens. De veel te hoge verwachtingen die de twee van elkaar hebben kunnen dan ook niet waargemaakt worden.

Regisseur Pawel Pawlikowski baseerde Cold War op het turbulente leven van zijn ouders. Hij was met Cold War - net als vier jaar geleden met Ida - de grote winnaar van de European Film Awards (EFA), die onlangs in Sevilla zijn uitgereikt. Pawlikowski ontving onder meer de prijs voor beste film en beste regie. In totaal viel Cold War vijf keer in de prijzen. De film geldt nu als grote favoriet voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Geselecteerd door onze programmeurs, want: “Deze film heeft alles in zich om een klassieker te worden!. Een meeslepend verhaal over twee gepassioneerde maar gedoemde geliefden, dat met reuzesprongen door de naoorlogse tijd en door Europa springt, intens verteld, geacteerd en in beeld gebracht, met als rode draad fraaie en originele muziek.”

Maandag 11 en woensdag 20 februari, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend