Film
  Mary Shelley - Al-Mansour – USA – 2017 – 121 minuten  
  Mary Shelley 450  
9 gro eng        

Regisseur: Haifaa Al-Mansour
Acteurs: Elle Fanning, Douglas Booth, Bel Powley, Maisie Williams, Ben Hardy, Joanne Froggatt, Tom Sturridge

Frankenstein, het boek van Mary Shelley bestaat inmiddels tweehonderd jaar. Tegenwoordig is het monster van Frankenstein niet meer weg te denken uit de populaire cultuur, met de vele verfilmingen die het verhaal gekend heeft.
De film ‘Mary Shelley’ vertelt het persoonlijke leven van Mary Shelley om te laten zien wat haar dreef om dit boek te schrijven. Ze zal voor altijd herinnerd worden als de vrouw die Frankenstein bedacht.

Maar het levensverhaal van Mary Shelley – en de schepping van haar onsterfelijke monster – is misschien wel net zo buitengewoon als haar fantasie. Van meet af aan is duidelijk dat Mary nogal een trauma heeft opgelopen door het verlies van haar moeder. Deze Mary Wollstonecraft, een feministische auteur, overleed elf dagen na de geboorte van haar dochter. Mary kent dus enkel haar vader, de anarchistische filosoof William Godwin. Met hem woont ze samen in een huis met Godwins tweede vrouw en hun dochter Claire Clairmont.
Mary is vanaf haar zestiende druk in de weer met spookverhalen, maar de vader van Mary, die ook uitgever is, ziet geen eigen stem in de verhalen van Mary.

Om een eigen stem naar boven te brengen besluit Godwin haar naar Schotland te sturen. Daar leert ze de eenentwintigjarige begenadigde dichter Percy Bysshe Shelley kennen. De twee worden al snel verliefd op elkaar. Eenmaal terug in London besluit Percy Shelley in de leer te gaan bij de radicale Godwin om meer te leren over het schrijven van poëzie, maar vooral ook om weer in de buurt van Mary te kunnen zijn.
De film wijst de verstikkende relatie van Mary met Percy Shelley duidelijk aan als ontstaansreden van Frankenstein.

Geselecteerd door onze programmeurs, want: “Raar dat er niet eerder een film over deze vrouw is gemaakt. Deze vrouw verdient aandacht. Wat heeft zij veel meegemaakt en toch blijft ze trouw aan zichzelf. Zij schreef het boek Frankenstein dat in 1818 voor het eerst werd gepubliceerd. Zonder naam van de auteur. Een vrouw als schrijver van een griezelroman? Dat gelooft toch niemand?”

Zondag 17 maart en woensdag 27 maart, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend