Film
  The Favourite – Lanthimos - IR/UK – 2019 – 120 minuten  
  The Favourite st 6 450  
12 gro eng sex gew dru  

Regisseur: Yorgos Lanthimos
Acteurs: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Mark Gatiss

Aan het begin van de achttiende eeuw zijn het roerige tijden in Engeland. Koningin Anne zetelt op de troon, maar worstelt met haar lichamelijke en geestelijke gezondheid. Om de haverklap heeft ze een enorme woede-uitbarsting en valt ze uit tegen haar lakeien; daarnaast kan niemand een probaat geneesmiddel vinden voor haar huidkwaal.
Daarom besluit koningin Anne het dagelijkse bestuur van het land over te dragen aan haar vertrouwelinge Lady Sarah, die zich vol ambitie op de oorlogssituatie met Frankrijk stort.
Gelijktijdig maakt Abigail haar entree aan het hof als dienstmeisje. Abigail is een aan lager wal geraakt nichtje van Lady Sarah. Doordat Abigail een werkzaam kruid heeft gevonden voor de verlichting van koningin Anne’s kwaal, komt ze in het gevlei bij de koningin en ziet ze kans om weer terug te keren in de aristocratische kringen.
Dat blijft niet onopgemerkt bij de jaloerse Lady Sarah, die haar machtspositie niet zomaar te grabbel laat gooien. Maar de vriendschap (en meer) die Abigail met de koningin ontwikkelt, geeft haar de mogelijkheid om haar ambities waar te maken, en daar laat ze geen vrouw, man, politiek of konijn tussenkomen..

Net als veel ontwikkelingen in de film hebben de personages Sarah en Abigail echt bestaan. Door de perfecte casting van Olivia Colman als koningin Anne, Rachel Weisz als Sarah en Emma Stone als Abigail is het gelukt deze figuren in al hun gelaagdheid tot leven te wekken.
De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos maakt voor zijn eerste kostuumdrama gebruik van ongewone camerastandpunten en filmt regelmatig met een fisheye-objectief, waardoor een bol en vervormd beeld ontstaat - alsof je door een vissenkom kijkt. Met dat vervreemdende effect benadrukt hij de bizarre leefwereld van de personages, die geen enkele notie hebben van wat er buiten de muren van het paleis gebeurt. Ze zitten opgesloten, als vissen in een kom.

Geselecteerd door onze programmeurs, want: “En eigenzinnig kostuumdrama, met name in taalgebruik, muziek en beeld. Spannend, komisch en ontroerend. Terechte Oscar-nominaties voor onder meer beste film, regisseur, hoofdrolspeelster en vrouwelijke bijrollen!”

Maandag 4, woensdag 13 en zondag 24 maart, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend