Film
  De Buurtspion - Von Bengtson – DK – 2017 – 77 minuten  
  buurtspion2 450  
6            

Regisseur: Karla von Bengtson
Acteurs: Dar Salim, Tommy Kenter, Anne-Grethe Bjarup Riis

De film ‘De buurtspion’ gaat uit van een klassiek jeugdtrauma: verhuizen en nieuwe vrienden moeten maken. Voor Agathe-Christine (AC) is dat geen probleem. Zij runt haar eigen detectivebureau en had weinig om handen op het platteland.
Nu het gezin in de grote stad gaat wonen, zijn er plots meer mysteries op te lossen. Bijzonder detail: de zelfverklaarde speurneus is amper tien jaar. Vrienden maken interesseert haar niet. Wat dat betreft is AC de tegenpool van haar oudere tienerzus Sanne. Een peuterbroertje en een alleenstaande moeder maken het gezin compleet. Al snel wordt duidelijk dat er iets merkwaardigs aan de hand is met buurjongen Vincent. Een eerste opdracht voor AC ligt binnen handbereik.

In tegenstelling tot de meeste Europese tekenfilms vertelt ‘De buurtspion’ een goed geschreven, origineel verhaal. Er lopen waarschijnlijk niet veel jonge meisjes rond met de ambitie om speurder te worden, maar een beetje anders zijn of moeilijk contacten leggen met anderen zal voor veel kinderen herkenbaar zijn. En voor een keer is dat niet vanuit een trieste slachtofferrol, maar net een heel stoer personage met wat nerdy kantjes.

Bij vlagen is de film écht spannend, bijvoorbeeld wanneer AC iets wezenlijks op het spoor denkt te zijn in de verlaten limonadefabriek om de hoek. Dat volwassenen het meisje niet begrijpen – en bijgevolg niet geloven – maakt haar alleen-op-de-wereldgevoel alleen maar groter. En die herkenbare gevoelens maakt de op het eerste gezicht wat onwaarschijnlijke premisse toch erg reëel.

Vrijdag 10 mei, 16.00 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend