Film
  Vice - Mc Kay – USA – 2018 – 133 minuten  
  Vice 450 hc  
16 gro gew        

Regisseur: Adam McKay
Acteurs: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Alison Pill, Eddie Marsan, Justin Kirk, Lisagay Hamilton, Jesse Plemons, James Kirk

Vanwege het dagelijks onthutsende Trump-nieuws zou je haast vergeten dat de Bush-administratie ook niet bepaald een toonbeeld van politieke rechtschapenheid was. Het is echter de vraag in hoeverre dat George W. Bush is aan te rekenen. Bush had het presidentschap met meer geluk dan wijsheid veroverd en toonde zich meer een onhandige stuntel dan een geniepige machtspoliticus.

Nee, voor dat laatste moeten we bij zijn vicepresident zijn: Dick Cheney. Een man die machtig wist te worden door zoveel mogelijk op de achtergrond te blijven. In ‘Vice’ volgen we zijn politieke carrière, die een stuk langer is dan velen weten. Cheney kwam al onder Richard Nixon in het Witte Huis en keerde er vervolgens regelmatig terug. McKay presenteert Cheney als een typische Machiavelliaanse figuur, die bij zijn eerste aankomst in Washington niet echt geïnteresseerd is in partijpolitiek.

Hij kiest simpelweg voor de Republikeinen vanwege een amusante toespraak van Donald Rumsfeld, die vervolgens zijn mentor wordt. Het duurt echter niet lang en de leerling is de meester die zijn leraar onder zijn hoede neemt, om voor hen beiden een stevige machtspositie uit te beitelen.
Toch wordt het pas echt eng wanneer Cheney, politiek inmiddels met pensioen, zich door de onervaren Bush laat verleiden zijn vicepresident te worden en hij alle macht naar zich toetrekt. Het is immers niet de voorganger die bepaalt welke kant de polonaise opgaat, maar degene daarachter die hem bij de schouders neemt.

Bush komt er nog opvallend goed vanaf. “Deze film is gewoon linkse propaganda!”, klaagt een man in de slotscène van ‘Vice’. Een metagrapje met een kern van waarheid: dit filmportret van Dick Cheney, vicepresident onder George W. Bush, is inderdaad verre van neutraal.

Wat onze programmeurs ervan vinden: 'Opgewekte en originele film over de carrière van een politicus tegen heug en meug, die onder Bush jr. de macht greep en onder meer op reclame-achtige wijze de Irak-oorlog afdwong. Heel leerzaam ook! (Oscar voor de beste make-up).'

Zondag 19 en maandag 27 mei, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend