Film
  Arctic - Penna – IJsland – 2018 - 98 minuten  
  Arctic 450  
12 eng          

Regisseur: Joe Penna
Acteurs: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir

Het is eigenlijk best spijtig dat ‘Arctic’ uitkomt nu de winter voorbij is. Het IJslandse drama is namelijk niet bijzonder rijk aan plot of thematiek, maar leunt vooral op het invoelbaar maken van de ervaring van de hoofdpersoon. Diens ervaring van kou welteverstaan.
De Deen Mikkelsen – met zijn ruige en verweerde gezicht – is zeer geloofwaardig als de in het hoge noorden gestrande piloot, die zorgvuldig alle stappen zet die hem dichter bij redding moeten brengen. Het verhaal begint op een moment dat aanvankelijk het einde van de ellende lijkt te zijn. De man wordt gevonden door een helikopter, maar ziet zijn hoop gelijk vervliegen wanneer het ding door een opstekende wind neerstort. Daarbij komt de piloot om het leven en raakt een andere inzittende zwaargewond.
Alsof de man het nog niet moeilijk genoeg had zichzelf te redden, ziet hij zich nu gedwongen om ook een volkomen onaanspreekbare jonge vrouw in leven te houden. Een kleine opsteker is de vondst van een officiële kaart van het gebied waarop een basisstation is aangeduid.
Omdat de tijd begint te dringen (de kans dat de vrouw de barre omstandigheden overleeft zonder medische hulp is nihil) besluit de man een lange tocht te ondernemen naar de plek waar hij redding hoopt te vinden.

Sterke debuutfilm van de Braziliaanse YouTube-ster Joe Penna, van wie je eerder een snel gemonteerde en opzichtige film zou verwachten dan deze bedachtzame, bijna ouderwetse overlevingsfilm.

Wat onze programmeurs ervan vinden: 'Ode aan doorzettingsvermogen en opoffering in de meedogenloze omgeving van de Noordpool. En heel spannend!'

Maandag 20 en woensdag 29 mei, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend