Film
  Berlin Alexanderplatz – Qurbani – DU – 2020 – 183 minuten  
  Berlin Alexanderplatz 450  
12 gro dru sex      

Regisseur: Burhan Qurbani
Acteurs: Welket Bungué, Albrecht Schuch, Jella Haase, Nils Verkooijen, Martin Wuttke

Vluchteling Francis maakt de gevaarlijke oversteek van Afrika naar Europa. Als hij uiteindelijk in Berlijn aankomt en aan een nieuw leven begint, zweert hij om dat als een goed mens te doen. Door zijn status als illegale vluchteling blijkt dat echter praktisch onmogelijk.
“Ik ben Duitsland!”, roept de uit Guinee-Bissau afkomstige bootvluchteling Francis (Bungué) halverwege deze hippe update van Alfred Döblins gevierde roman uit 1929.
Francis valt in handen van drugsdealer Reinhold. Onder invloed van hem verandert Francis in Franz, een genadeloze crimineel. Het eerlijke leven wat hij probeerde te leiden, is opeens verder weg dan ooit. Franz is niet van plan om weer weg te gaan uit Duitsland.

De zelf oorspronkelijk uit Afghanistan afkomstige Duitse regisseur Qurbani nam Döblins verhaal als uitgangspunt, voegde elementen toe uit Grieks drama, Shakespeare en Hollywood-gangsterfilms en maakte er vervolgens een heel appetijtelijk geheel van.
Politiek niet zo actueel als het verhaal doet vermoeden, maar wel een bijzonder soepel verteld melodrama, dat met zijn looptijd van drie uur ruim korter is dan Rainer Werner Fassbinders beroemde, vijftien uur durende tv-serie uit 1980.

Waarom gekozen: ‘De tegenstelling met de befaamde versie van Fassbinder van deze klassieker kan haast niet groter zijn. Maar sfeer, gevoel en impact van deze nieuwe verfilming blijven bewaard en worden hier en daar zelfs overtroffen door de visuele vormgeving. Een nieuwe klassieker!’

Zondag 4 en maandag 12 oktober, 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend