Film
  De Slag Om De Schelde - van Heijningen – NL – 2019 – 124 minuten  
  De Slag Om De Schelde 450  
16 gew eng gro      

Regisseur: Matthijs van Heijningen jr.
Acteurs: Gijs Blom, Jamie Flatters, Susan Radder, Jan Bijvoet, Tom Felton, Coen Bril, Theo Barklem-Biggs, Scott Reid, Marthe Schneider, Justus von Dohnányi, Joep Paddenburg, Mark van Eeuwen, Pit Bukowski
Scenario: Paula van der Oest

Let op: in het algemeen is een filmvoorstelling alleen toegangkelijk met een QR-code, samen met een geldig legitimatiebewijs. Klik hier voor meer info

Op zondag 26 september is het mogelijk om ook zonder QR-code toegang te krijgen met onderlinge afstand van anderhalve meter.

November’44. Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid.

Centraal in de film staat de ‘De Slag om de Schelde’ die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog, staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa. Toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed.
De film gaat hier verandering in brengen en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan. Een oorlog zet alles op scherp en dan heeft iedere keuze enorme consequenties.
Scenarist Paula van der Oest deed uitgebreid research naar de slag om de Schelde en naar de levens van de mensen in die tijd, waardoor je je bij het kijken naar de film realiseert dat je daar eigenlijk ook weinig vanaf weet. Regisseur Van Heijningen voert de spanning vaardig op en focust meer op persoonlijk drama dan op groot spektakel, wat vooral goed uitpakt in de bloedstollende, ‘Saving Private Ryan’-achtige finale.?

Waarom gekozen: ‘Een fantastische weergave van een onbekend deel van ons oorlogsverleden. Misschien wel een van de beste Nederlandse produkties ooit!’

Zondag 26 september om 20.15 uur en een extra voorstelling op zondag 3 oktober om 20.15 uur.


ticket res film


Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend