Film programma
  Sur l'Adamant – Philibert – FR – 2023 – 109 minuten  
  Sur l Adamant 450  
al gro - - - - -

Regisseur: Philibert

Weer een prachtige observatie van de maker van de onderwijsdocumentaire “Être et Avoir”.

Documentairemaker Nicolas Philibert, van arthousehit ‘Être et avoir’, laat zien hoe belangrijk zelfexpressie en sociaal contact zijn voor psychiatrische patiënten in een activiteitencentrum op de Seine in Parijs.
Philibert opent met François die vol overgave een lied over gevoelens opvoert. Hij is een van de patiënten die met regelmaat te vinden is op het schip de Adamant. Terwijl buiten het geluid klinkt van een bruisende metropool, vinden mensen als François al deinend even rust in het hoofd.
Daarbuiten op de kade kampen ze allemaal met imagoproblemen, zoals een van de patiënten het treffend verwoordt, maar aan boord van de Adamant gaat men uit van ieders kracht in plaats van zwaktes.
Dat moet ook wel, want Adamants eigen filmclub Traveling bestaat tien jaar en de speciale lustrumweek vergt nogal wat organisatie.
Iedereen wordt uitvoerig bij het proces betrokken. Van het opstellen van de vergaderingsagenda, tot het bijhouden van het kasboek. Alles onder leiding van een groep gepassioneerde zorgverleners met engelengeduld.

Dat psychiaters en verpleegkundigen onpersoonlijk en onmenselijk zouden zijn, daar willen de patiënten niks van weten. Ze breken een lans voor de professionals die hun leven dragelijk maken. En de medicijnen. "Anders denk ik dat ik Jezus ben."

De film is winnaar van de Gouden Beer in Berlijn.

Maandag 25 en woensdag 27 maart, 20.00 uur.


ticket res film

logo filmhuis liggend