Galerij


(A-)Symmetrie in kleuren en vlakken, waar je je fantasie op los kunt laten......

IMG 7585


In de maand oktober presenteren wij ook weer een interessante tentoonstelling in Artishock. Ditmaal krijgt Christa Stoop alle ruimte om haar grafisch aandoend werk te tonen. De opening van de tentoonstelling is op zaterdag 1 oktober om 20.00 uur, gevolgd door de Jazzclub met het Jazz Trio.

Op bezoek bij Christa vertelt zij hoe haar werk tot stand komt. Eigenlijk heel ambachtelijk maar wel met moderne vlakken. Christa: “ik werk veel met tijdschriften. Die geven mij inspiratie. Daarin zie ik bijvoorbeeld een mooie kleur of een lijn, die knip ik uit en dan ga ik met een passe-partout erbij op zoek naar een compositie waarbij een spel van lijnen en kleuren ontstaat”. Dat levert een prototype collage op die vervolgens bewerkt wordt. Soms laat zij het prototype in oplage zeefdrukken, zodat meer mensen er plezier van kunnen hebben. Of ze bewerkt de collage in het Photoshop programma, zodat het leidt tot een fine art print in een kleinere oplage. 

Christa vindt het leuk om eerst met de hand, analoog, werk te maken en daarna te beslissen hoe de compositie uitgewerkt wordt. Zij is met dit spel van kleuren en lijnen begonnen in de coronaperiode. Het is altijd weer spannend welke composities dit oplevert en welke combinatie van kleuren mogelijk zijn. 
Christa: “de herhaling van kleuren en lijnen spreekt me zeer aan. Ik vind het leuk om klein werk te maken. En ik kan verschillende kleine werken combineren tot een groter werk”.

Inspiratie en werken in verschillende media
Christa komt oorspronkelijk uit de polder Koggenland bij de Beemster. Het is niet moeilijk het lijnenspel in haar werk met het polderlandschap te associëren. In feite vertellen al haar collages een verhaal over de bebouwde omgeving en het landschap. Zij is ‘autodidact’ en heeft zich ontwikkeld door cursussen te volgen en gebruikt haar ervaringen uit een opleiding interieurontwerp.

Het is niet moeilijk in haar werk de inspiratie van kunstenaars als Piet Mondriaan, Jan Schoonhoven of Gerrit Rietveld te ontdekken.
Christa; “ik was al vroeg onder de indruk van het werk van Mondriaan. Mijn oom en tante wonen in Winterswijk en als klein meisje kwam ik wel eens in het oude huis van Mondriaan (nu museum Villa Mondriaan). In dat huis woonde een vriendin van mijn tante die daarbij ook een galerie had. Als kind dacht ik al wow, wat mooi, daar wil ik iets mee! Vanuit het huis zag je ook de kerk die Mondriaan geschilderd heeft. Heel bijzonder” 

Christa is erg precies en besteedt veel zorg aan het inlijsten van haar werk.  Haar werk is uitgevoerd middels verschillende technieken. Naast zeefdruk en fine art print werkt ze bijvoorbeeld ook met acryl en de 3D printer. Wat zij graag zou willen is groot werk te maken zoals bijvoorbeeld een muurschildering. Een voorbeeld van groter werk dat zij maakte was een billboard die in de zomer van 2021 in de stad Antwerpen hing. Ook een wandkleed ontwerpen in het Textiellab van het Tilburgs Textielmuseum is nog een plan.
Variatie ontstaat mede door het toepassen van organische ronde vormen naast het lijnenspel.

Onlangs heeft Christa meegedaan met een open call van het CODA museum in Apeldoorn in verband met hun papier biënnale in 2023. Wij wensen haar toe dat haar werk uitgekozen wordt.

Openingstijden Artishock: woens- en vrijdagochtend van 10.00 - 12.00, maandag- en woensdagavond van 19.15-20.15. Verder in overleg: 0625586354

Adres: Steenhoffstraat 46a, 3764BM Soest.

Bekijk ook: www.christastoop.com of volg christa_stoop op Instagram.