Galerij

'Mijn omgeving, in ontwikkeling....' - Krista Wamsteker

3 december om 20.00 uur. Om half negen neemt de Jazzclub het stokje over met 
Marjoleine Leene.

Onder de PaulusbrugJans tas op Jims tafel

Ook de laatste maand van het jaar start op de zaterdag weer een tentoonstelling in Artishock. Te zien is gevarieerd werk van Krista Wamsteker.

Krista schildert en tekent portretten, landschappen, interieurs, stillevens en de verhalen in haar hoofd. Te zien zijn series: tekeningen in zwart wit van de Vogelbuurt, een serie interieurs, portretten en een serie Utrecht.

'Een omgeving, in ontwikkeling'

Krista: ”Ik observeer graag mijn eigen omgeving en gedurende het schilderen verandert die omgeving omdat ik steeds meer zie gebeuren, een schaduw of kleurvlak trekt mij aan, ik bepaal de compositie en zie richtingen en ritme en al verdergaand komt er nog meer 'tevoorschijn', waarin ik vervolgens helemaal verdwaal en weer terug uit kom.
En het slaat ook wel op mij zelf als maker, ik ben in beweging, onderzoek wat dicht bij me is en waar ik heen ga qua werk”. 
Daarom is een goede titel voor de tentoonstelling ‘een omgeving, in ontwikkeling’...

Waar het mee begon...... 

Interessant is dat ook bij deze kunstenaar de geboorteplek een grote rol heeft gespeeld bij haar ontwikkeling. Krista komt uit Zundert, waar Vincent van Gogh overal tastbaar aanwezig is. Zij tekent al van kleins af aan, geïnspireerd door projecten over van Gogh op school. 
In een beroepenproject gaf zij op de basisschool al aan ‘kunstenaar’ te willen worden. 
In feite vond er een onderdompeling in kunst plaats, waardoor Krista koos voor de Kunstacademie St. Joost School of Art & Design in Breda. Daar switchte ze echter naar film en video, media die tot op heden vorm krijgen, samen met haar partner Johan in studio UMETIK glas&wamsteker in Hilversum. 

En waar het toe leidde......

Tekenen en schilderen werd zo’n 10 jaar geleden weer urgent en in 2017 ging ze naar de Wackers Academie in Amsterdam. Hier gaat het vooral om technieken; er is aandacht voor perspectief, vorm, restvorm, plaatsing, anatomie, materiaalgebruik en stijl.
Krista: “Wackers is meer een vakopleiding dan een school voor creativiteitsontwikkeling”. Toch begint zich steeds duidelijker een eigen stijl te ontwikkelen in het werk van Krista.
Zelf noemt zij zichzelf nog zoekend, ze schildert veel verschillende onderwerpen ook met veel verschillende materialen, onderzoekt het werken en plein air, de compositie en kleurgebruik. Altijd gaat het om objecten, beelden die intiem zijn, een ‘veilige ruimte’ bieden. Dat vindt ze op dit moment in haar woonomgeving en ook haar eigen huis.

Verder in ontwikkeling

Krista: “Ik zou nog beter willen kijken in wat de verbindende factor is in toon en lijn en kleur. En ben anders gaan kijken in mijn eigen buurt, ik zie steeds meer mooie dingen in mijn eigen buurt”.

Zie ook: https://kristawamsteker.nl of instagram @kristawamsteker