Galerij

Expositie: Bomen over Natuur

Opening 6 mei om 20.00 uur. Aansluitend om half negen prettige jazz van het kwartet van Rinus Groeneveld,
een van Nederlands meest bluesy jazz tenorsaxofonisten.

 

Marion Kraus Marion Kraus, schilder en fotograaf, raakte al direct toen zij in Baarn kwam wonen, geïnspireerd door het Baarnse bos. Marion woont er tegenover en hoeft de straat maar over te steken om haar wandeling te beginnen.
Wat speciaal aan bomen is: “Als je er onder staat ervaar je hoe nietig je bent als mens. Bomen zijn zo majestueus, dan denk je goh wat ben ik klein onder zo’n boom”. Marion schilderde de gevolgen van een recente storm waardoor het bos veranderde. “Er liggen zoveel bomen om, daar word je een beetje treurig van. Er is nu veel kaalslag, oude bomen die verrot zijn en de droogte heeft ook haar sporen nagelaten”.
Voor haar werk vormen bomen, het bos het ‘idee’; zij geeft niet zozeer het bos weer maar het gevoel van het bos. Dat is duidelijk te zien in haar werk; het gaat om haar interpretatie, qua sfeer, kleur en lijnen.
Marion over het thema: “de natuur is iets wat beschermd en gehandhaafd moet worden en daar horen bomen absoluut bij. Ik denk dat we heel zuinig moeten zijn op wat we hebben… voor mij zijn dat bomen ik ben liever in het bos dan aan het strand bijv.”.

Voor verdere informatie: Marion Kraus

 

Eef Balvers, fotograaf biedt Schoonheid in bomen, ook in hun verval…. Eef fotografeert in en rondom Soest, met name in de Lange- en Korte duinen.
Het gaat hem vooral om het licht, de weersomstandigheden en de tijd van het jaar. Eef:” Ik heb voorkeur voor het echte Nederlandse weer, wisselvallig met gevarieerd licht en wolkenpartijen”. In bomen spreekt hem vooral de variatie in soorten, vorm en structuur aan, bij alle bomen verschillend. Bomen zijn vooral belangrijk als windvangers, in winderig Nederland zijn bomen geweldig, in bos heb je geen last van de wind. 
Eef maakt vooral foto’s in opdracht van kunstenaars en hun werk. Zo kan hij dienstbaar zijn aan een kunstenaar en het kunstwerk. De bomenfoto’s maakt hij op vrije momenten.
Over het thema: ‘ik denk dat de mens natuur om zich heen nodig heeft, in een stad trek je er in het weekend op uit. De natuur biedt ons rust, technisch moet je je ogen kunnen ontspannen om ze scherp te kunnen stellen, dingen op afstand, ruimte.
“Je moet minstens de helft van de dag je blik op oneindig zetten”.

Voor verdere informatie: Cultuurplatform Soest

eef balvers

 

Philip Westera Philip Westera, Bomen – ze staan centraal in veel van het werk van Philip Westera. Philip heeft tijdens zijn schildersloopbaan verschillende stijlen toegepast. Hij ontdekte een paar jaar geleden de geometrie in zijn abstract expressionistische werk en ging experimenteren met kleurige blokjes. Zo zette hij zijn werk meer ruimtelijk op in kleur en gaf de abstractie wat ruimte. Hij wil laten zien dat de huidige op productie gerichte maatschappij het contact met de natuur is verloren. “We moeten terug naar de bomen” vindt hij. “Bomen worden gebruikt bij het verbeelden van Moeder Aarde, de levensboom speelt in veel culturen een centrale rol”. 
Inspirerend vindt Philip de omgeving van Amersfoort en de Gelderse Vallei. Hij slaat indrukken op in zijn hoofd en vertaalt die later in zijn atelier naar vormen en kleuren. Zijn muzikaliteit (Philip speelt onder meer bas) vindt intuïtief zijn weerklank in het schilderproces. Door keuze van kleuren en grootte van de kleurvlakjes ontstaat diepte. Meestal is zijn laatste werk, nu een berkenbos, hem het liefst.

Voor verdere informatie: Philip Westera

 

Willem Verhaar, Als lid van de fotografie-werkgroep van IVN-Eemland is Willem Verhaar vaak met zijn camera in de natuur rond Soest te vinden. Willem maakt veel meer dan alleen mooie plaatjes van planten, dieren of landschappen. Na een opleiding op de Utrechtse fotovakschool en een jaarcyclus autonome fotografie begon een zoektocht naar meer expressieve beelden. “De geëxposeerde werken maken deel uit van een serie over het ‘sprookjesachtige bos’. Ik wilde sprookjesachtige beelden met bomen creëren, kleurrijk uitnodigend, speels of beangstigend”. Al experimenterend merkte hij dat de afstand tot de bomen cruciaal is om het gewenste resultaat te bereiken. 
In en rond Soest gemaakte foto’s bewerkte en combineerde Willem thuis tot de fascinerende resultaten in de expositie. “Bomen stralen kracht uit, kunnen imponerend zijn. Mijn foto’s proberen de door het jaar wisselende kleurenexplosies van de bladeren te vangen”, zegt hij, “Ik probeer beelden te creëren die ik wil zien, en niet alleen maar te reproduceren wat ik zie”. In de toekomst wil Willem misschien meer richting abstractie, maar de nu geëxposeerde werken zullen de bezoekers zeker al in sprookjesachtige sferen brengen!
Willem Verhaar


Tentoonstelling van 6 mei t/m 2 juni 2023
Openingstijden Expositie Artishock:
    Woens- en vrijdagochtend van 10.00-12.00 uur
    Maandag- en woensdagavond; 19.15-20.00. 
    Verder in overleg: 0625586354

Adres: Steenhoffstraat 46a, 3764BM Soest