Galerij

Annemiek van der Kuil en Theo Koeten exposeren in Artishock

Mediterrane oogst van twee "ongevaarlijke gekken" met een camera

door Joop van Haaften

Annemiek 

Artishock-exposanten in januari zijn de fotografen Annemiek van der Kuil uit Soest en Theo Koeten uit Monnickendam. Rondreizend door Noord-Spanje en Zuid-Italie brachten zij hun impressies en beleving van het buitenleven daar in beeld. De expositie laat foto"s uit twee bekende vakantielanden zien, maar dan wel op een wijze die heel "anders dan anders" is. Uit een overvloedige oogst aan opnamen maakten de exposanten een selectie, die ze "Stil staan, verder gaan, in het zuiden" doopten.


Annemiek van der Kuil ( 40) is actief als autonoom fotograaf. Zij fotografeert al vanaf haar vroegste jeugd. Nu is het haar ware passie. Ze bekwaamde zich technisch en inhoudelijk door het volgen van diverse cursussen. Naast haar werk in de wetenschappelijke informatievoorziening verricht zij freelance fotoklussen voor particulieren. Het tijdschrift Fotografie (F+D) publiceerde in juni 2003 een portfolio van haar. Annemiek: "Ik fotografeer heel erg op mijn gevoel. Na de siësta in die stille Spaanse dorpjes werd mijn gevoel van alle kanten aangesproken. Gelukkig kregen "die twee ongevaarlijke gekken met hun camera" alle ruimte om er hun beelden vast te leggen. De ene keer bleef men stoïcijns zitten, de andere keer werd er giechelend geposeerd. Of men liep onverstoorbaar verder, om even later om te kijken.Voor mijzelf gaat deze Spanje-serie over verstilling, over "stilstaan". Wellicht zijn er toeschouwers die naast me willen komen staan."

Theo Koeten (45) werkte tijdens zijn middelbare schooltijd al als freelance fotograaf 
voor zijn school, het Parool en de gemeente Lelystad. Eind jaren '80 volgde hij de fotovakschool in Apeldoorn. Via workshops en langs autodidactische weg bekwaamde hij zich verder. Voor zijn portretten ontving hij twee bekroningen in de portretwedstrijd Camera d'Or van Kodak. Hij geeft zelf ook workshops fotografie en is als docent verbonden aan de Fotoacademie in Amsterdam.
Theo: "Reizend door Zuid-Italie wilde ik mijn weemoed over het snel voorbijflitsende leven vastleggen. Met mijn camera heb ik geprobeerd het temperament en de warmbloedigheid van de Italianen in dynamische en kleurrijke beelden te vangen. Maar ook het vakantiegevoel, de zorgeloosheid, het genieten van lekker eten en drinken, enzovoorts. Op vakantie kan ik mij veroorloven te experimenteren, bij voorbeeld door te fotograferen uit een rijdende auto. Bewegingsonscherpte blijkt dan iets toe te voegen aan de sfeer."

Opening

De feestelijke opening van de expositie werd gecombineerd met de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Vereniging Artishock en was op zondagmiddag 2 januari om 15.00 uur in het verenigingsgebouw, Steenhoffstraat 46a. Er was een jazzsessie en ook trad het huisensemble Perron 5B op.


De expositie loopt t/m 20 januari en is opengesteld op dinsdag-, woensdag- en vrijdagochtenden tussen 10.00 en 12.00 uur, alsmede op de filmhuisavonden (zondag- en maandagavond van 21.30 uur tot 22.30 uur). Iedereen is welkom; de toegang is gratis. Nadere informatie: Semmy Prinsen, huismeester (035) 601 95 77.