Galerij

Bij Artishock zal ook dit jaar op dezelfde dag de nieuwjaarsreceptie worden gehouden en een expositie van de tekenclub worden geopend. De expositiezaal van Artishock biedt op deze zaterdag, 4 januari,  een zéér ruim uitzicht!

2014-01 tekenclub

Langs alle wanden hangen schilderijen, waarop in beeld is gebracht wat de kunstenaar waarnam vanaf de bestuurdersstoel van zijn auto terwijl hij op weg was naar zijn reisdoel. De een zag links een berm, rechts een berm en een rood-ondergaande zon, een ander hellingen met wijnranken en de achterkant van een vrachtwagen. Weer een ander zat wat te dromen en kreeg de meest spectaculaire fantasiebeelden. Een enkeling was aan het piekeren en kreeg abstracte vormen voor zich! We kunnen door ieders voorruit, van 40x80 cm. even meekijken tijdens deze expositie die de naam “Voor(r)uitblik” heeft gekregen.

Wel een zeer toepasselijke naam voor een expositie van de vaste tekenclub, zeker aan het begin van dit nieuwe jaar. Voorzitter Anton van Kolfschoten zal de opening verrichten en we kunnen erop rekenen dat hij enkele schilders aan het woord zal laten om over hun werk te vertellen.

Aan de warme en gezellige sfeer die er altijd al is op de dinsdagavond bij de ‘portret en model‘ tekenavond, is in de periode voorafgaand aan hun expositie een fijnzinnig ingrediënt toegevoegd.

Er wordt weliswaar gezucht en gesteund (waarvan  iedereen weet dat dit bij de traditie hoort), maar er wordt vooral genoten van het waasje geheimzinnigheid dat nu over alles ligt. Er mag namelijk niet over gesproken worden waar ieder mee bezig is, het blijft een verrassing voor elkaar. Er worden natuurlijk toespelingen gemaakt maar iedereen waakt ervoor ook maar iets los te laten. Met drie à vier personen wordt de expositie van zo’n 24 schilderijen ingericht en dan pas wordt duidelijk wat er achter de schermen gebeurde.

De clubleden, die vaak al twintig jaar of meer aan het schilderen zijn  (“het is geen hobby, maar een passie”  aldus Thomas Gouw) , vinden het ieder jaar weer een heerlijke uitdaging om deel te nemen.

“Je wordt gedwongen om buiten je normale paden te treden en dat brengt je soms op nieuwe ideeën.” aldus Ineke Talen die vanaf september dit jaar het stokje van Meindert Rasker overnam en nu de coördinator is. ”Deze expositie beleven we ook niet als alleen maar serieus, we voegen er ook een beetje humor aan toe. Zo komen dit jaar alle deelnemende kunstenaars in zwart/rode kleding. Eerder zijn we ook al eens aanwezig geweest in avondkledij”

De tekenclub, die al bestaat vanaf de oprichting van Artishock, heeft zeer trouwe leden. Zo is Henk Ligtenbarg  inmiddels vertrokken uit Soest, er nog zo sterk mee verbonden dat hij weer de bedenker van het thema was, dit jaar dus “Voor(r)uitblik. Het is ook een club mensen die na afloop van de tekenavond, na met grote concentratie aan het werk geweest te zijn, de ruimte nemen om wat te drinken en te praten met elkaar, en dat schept een sterke band.

Nieuwe leden zijn overigens ook steeds welkom. Zij kunnen zich aanmelden bij Ineke Talen en voor zo’n een paar euro per keer deelnemen aan een tekenavond. Het bedrag per avond is afhankelijk van het aantal deelnemers die gezamenlijk voor het model betalen.

U bent van harte welkom op 4 januari, vanaf 20.00 uur op de nieuwjaarsreceptie en de expositie “Voor(r)uitblik” . De muziek is deze avond in handen van de JazzClub. Deze expositie is t/m 23 januari te bezichtigen in Artishock, Steenhoffstraat 46, Soest. De vaste openingstijden zijn: woensdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur; maandag en woensdag van 19.15 tot 20.15 uur. Ook is het mogelijk een telefonische afspraak te maken met huismeester Semmy Prinsen (06 2558 6354)

Foto en interview door: Marian Reintjes