Galerij

In de maand april exposeert Agnes de Zangerin Artishock met kleurrijke schilderijen van bos en bomen, Indonesische landschappen en portretten. Ze schildert niet alleen met acrylverf, maar experimenteert ook graag met verschillende materialen en technieken.

2015 04 Agnes

Zo tekent Agnes de Zanger met houtskool en soms met inkt, waarbij satéstokjes haar tekenpennen kunnen zijn. Ook kan ze acryl met proppen papier en grove kwast royaal opbrengen. Het leidt tot een vrije en spontane manier van werken.

Naast schilderijen en tekeningenmaakt ze ook prachtige foto’s die ze soms op fascinerende wijze bewerkt met de computer. Al vele jaren tekent en schildert Agnes model bij de Tekenclub van Artishock.

Door het werk van haar echtgenoot woonde ze verschillende jaren in het buitenland, onder andere in Bangladesh, Atjeh (op Sumatra, Indonesië) en Trinidad – plaatsen die haar veel inspiratie gaven.

Agnes: “In Atjeh ging ik voor het eerst landschappen schilderen en heb ik geprobeerd daar mijn eigen beeldtaal voor te vinden, vooral in kleur. Daar heb ik veel van geleerd. Die vrijheid in kleurgebruik heb ik later weer meegenomen in het schilderen van portretten van Trini’s, de inwoners van Trinidad, en ook in de boslandschappen en bomen die ik kort geleden begon te maken. Zo zit er een doorgaande lijn in mijn ontwikkeling. Het begint altijd met een fascinatie. Die uit zich in het, tot in het oneindige, maken van foto’s van onderwerpen die me aanspreken, zoals de prachtige rijstvelden in Atjeh, of kale, maar zeer karakteristieke boomprofielen in de winter in Nederland. Dan komt de verwerking ervan en danpas begint het schilderen.”

Zo kleurrijk als haar schilderijen zijn, zo levendig kan ze ook vertellen. Ze zal ook niet gauw sombere onderwerpen nemen; dat past niet bij haar optimistische, vrolijke natuur. Haar liefde voor het tekenen en schilderen was er al op de middelbare school, maar leidde haar niet naar de Kunstacademie. Rond haar dertigste begon ze echter sterk de behoefte te voelen om goed te leren schilderen en tekenen. Het werd uiteindelijk een brede opleiding. Voortdurend is ze bezig geweest om zich verder te ontwikkelen. Het begon met schilderlessen bij Artibus in Utrecht en bij C3, nu Idea, van Theo Naessens, aan de Hof in Amersfoort van Michiel Jansen, bij de Gooische Academie van Igor Kucsmirak en nog later drie jaar Nieuwe Academie in Utrecht.

“Vooral de lessen van Theo en Igor hebben me geleerd vrijer te gaan werken,” vertelt ze. Door de modelschilderlessen bij Michiel Jansen leerde ik beter kijken. Waar ik ookveel van geleerd heb, is het fotograferen, waar ik intensief mee aan de gang ging bij de Nieuwe Academie. Ik ontwikkelde dat verder tijdens lange wandelingen met mijn camera tussen de rijstvelden en in de kampongs bij Banda Atjeh. Daardoor leerde ik weer beter kijken en te ontdekken wat interessant en spannend is voor beeld en compositie: de grote vormen en lijnen in een landschap, de schoonheid van rommel op een erfje, het spel van licht en schaduw op een haveloze muur: prachtig.”

2015 04 AgnesdZ MokoJumbies Zaterdag 4 april 20:00u. opening van de expositie met aansluitend JazzClub met de Akki Haak Band. De toegang is gratis. De expositie is vrij te bezichtigen tot 24 april. Openingstijden: woensdag en vrijdag 10.00-12.00u., maandag en woensdag van 19.15- 20.15u. en in de pauze van filmvoorstellingen, of op afspraak met huismeester Semmy Prinsen (06-25 58 63 54). Artishock, Steenhoffstraat 46A.