Galerij

De Baarnse kunstenaar Stormvogel wordt 50 en viert dat in Artishock met een expositie en muziekuitvoering waarin het getal 12 centraal staat. We spraken bij een kop koffie STORM foto klein

Aan de muur hangt een replica van het schilderij “Samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis” van Rembrandt. Eronder staat de wieg van Storm: “Mijn vader had het daar opgehangen, hij was een groot liefhebber van Rembrandt. Het hele huis stond vol boeken. Moet je nagaan, elke dag als ik wakker werd zag ik dat beeld.”

“Nee het heeft mij nooit angst ingeboezemd. Het boeide mij eerder, en wekte mijn inspiratie.”

Storm’s vader, schrijver en onderwijzer van beroep en goed tekenaar, was bovenal een verhalenverteller.

“Dan begon hij, Er was eens…., en volgde er een hele verhandeling over Jezus, maar ook Napoleon, Karel de Grote, Caesar of welke andere historische figuur dan ook. Hij sleepte mij ook overal mee naar toe: het Rijksmuseum, en ik weet niet hoeveel kerken en kastelen ik in mijn jeugd gezien heb.”

“Tot vervelens toe? Welnee man! Ik vond het fantastisch! Ik zoog alle indrukken op als een spons. Het is de basis voor mijn creativiteit geworden.”

Als kleuter begon Storm snel kleine tekentjes en tekeningetjes te krabbelen. Later groeide dat uit tot een schrijf- en tekentalent.

“Mijn ouders zijn van grote invloed geweest op mijn creatieve ontwikkeling, van vaderskant het schrijven en tekenen en van moederskant de muziek. Naast mijn ouders is ook Otto Prinsen (één van de oprichters van Artishock) van grote invloed op mijn beeldend vermogen geweest.”

ALLES

“Velen kennen mij als pianist, maar de muziek kwam pas als laatste in mijn leven. Mijn moeder kocht toen ik een jaar of 11 was een piano. In die tijd was ik heel erg gegrepen door Mike Oldfield’s Tubular Bells en heb dat dan ook als eerste leren spelen. Maar al snel bleek dat ik veel beter was in het zelf bedenken van muziek. Toen ik de muziek van Magma ontdekte was het plaatje compleet. Magma is voor mij dé muziekbeleving, luister bijna niets anders, het is zo uitgedokterd en compleet. Magisch is het, niets wordt aan het toeval overgelaten en alles is vastgelegd. Een beetje zoals ik zelf ook werk.

Storm is mateloos geïnteresseerd in geschiedenis, symboliek en heraldiek, studeert elke dag Bijbelteksten en historische schriften. Hij legt verbanden, ziet overeenkomsten en gebruikt dat weer in zijn grafiek en muziek.

“Muziek, tekenen en schrijven zitten in mijn genen, het stroomt door mijn aderen, maar ik ben ook erg geïnteresseerd in genealogie, bloedlijnen en geslachtsregisters. Ben zelf ook een geslachtsregister aan het maken. Ja de laatste jaren is de tekentafel helaas vervangen door een computer, daarop bouw ik aan een geslachtsregister, het is inmiddels zo groot dat ik er een complete muur mee vullen kan.”

“Wat dit alles met mijn expositie in Artishock te maken heeft? Alles!”

“Ik zal twaalf werken gaan exposeren en heb daarbij een muziekstuk in een 12- delige maatsoort geschreven, wat uitgevoerd moet worden door 12 musici. En ik draag voor uit eigen werk.”

Op de vraag wat het cijfer 12 hiermee te maken heeft kijkt hij mij door zijn donkere bril eens aan en zegt dan veelbetekenend: “Dat zal ik je 1 December in Artishock haarfijn uit de doeken doen!”

Hanz van der Hoeven

 

Zaterdag 1 December 20:00u. opening in Artishock (Steenhoffstraat 46a) ”De twaalf staties - een halve eeuw Stormvogel.” Stormvogel verzorgt zelf de muzikale omlijsting en draagt voor uit eigen werk.

Gratis entree

De grafiek van Stormvogel is daarna nog de hele maand te zien tijdens openingstijden of op afspraak.

Hanz en Storm