Galerij

November-December 2020: Hilda WettingVanaf November tot kerst exposeert Hilda Wetting in de grote zaal van Artishock. Hilda schildert figuratief. Alhoewel ze graag landschappen en portretten maakt, krijgen twee onderwerpen duidelijk voorrang: flamenco danseressen en taferelen in een classicistische rococo stijl.

Hilda Wetting5 klein

Vanaf November tot kerst exposeert Hilda Wetting in de grote zaal van Artishock.
 

Hilda Wetting5 kleinHilda schildert figuratief. Alhoewel ze graag landschappen en portretten maakt, krijgen twee onderwerpen duidelijk voorrang: flamenco danseressen en taferelen in een classicistische rococo stijl.

“Ik ben nu bezig met een 18e eeuws tafereel, heel klassiek, in olieverf. Ik doe er erg lang over en het nu het enige waar ik mee bezig ben. Als kind heb ik al eens een kostuum voor een pop gemaakt in die stijl. Ik ben me er meer in gaan interesseren in de jaren ’70. Alle interieurs waren oranje en toen kwam ik bij iemand die meubelen in Louis Seize stijl had. Dat vond ik zo mooi dat ik me er in ben gaan verdiepen. Interessant is ook dat er in de 18e eeuw veel vrouwelijke schilders waren. Er zijn zoveel vrouwelijke kunstenaars die onterecht onbekend zijn gebleven.”

“Die flamenco danseressen schilder ik veel sneller, in korte verfstreken met acrylverf. Het gaat er niet om dat het heel mooi is, als het maar van het doek afspat. Die muziek vond ik altijd al geweldig. Het is niet gepolijst zoals klassieke gitaarmuziek - meer passie, energie. Ik heb ook zelf flamenco gedanst. De jurk en de schoenen heb ik nog in huis, maar ik kreeg last van mijn schouders en ben toen maar gestopt. In de dans zijn man en vrouw gelijkwaardig. Voor flamenco hoef je ook helemaal niet mooi te zijn, als het maar expressief is.”

Artishock

Al op de kleuterschool bleek Hilda Wetting tekentalent te hebben. Haar ouders gaven haar een schilderkist bij het eindexamen van de middelbare school. Hilda:

“Nee, ik ging niet naar de kunstacademie. Ik wilde werken, schreef één brief en werd direct aangenomen bij Shell. Daar heb ik 37 jaar gewerkt als directiesecretaresse. Maar na een paar jaar dacht ik wel, die schilderskist, daar moet ik wat mee.”

“In de avonduren heb ik toen gestudeerd aan de Vrije Academie Psychopolis in Den Haag. Ik ben bij verschillende ateliers geweest en op het moment ben ik nog steeds actief bij Atelier-3 in Voorburg en natuurlijk bij Tekenclub Artishock.”

“In 2016 ben ik verhuisd naar de Nieuweweg. Ik woonde in Leidschendam en kwam een keer in Soest met een reizend kunstcollectief dat in Museum Oud Soest exposeerde in het kader van ‘200 jaar Koninkrijk.’ Ik dacht meteen: wat is het hier leuk! Nadat ik gesetteld was, ben ik allerlei Nieuwjaars partijtjes af gegaan. Zo kwam ik ook bij Artishock waar ik in contact kwam met de Tekenclub. Ik viel met mijn neus in de boter, het is zo’n gezellige mix, mensen met verschillende niveaus maar iedereen laat elkaar in zijn waarde. Dat heb ik wel anders meegemaakt. Nu is het allemaal anders, met corona. Eigenlijk mis ik de borrel na afloop wel.”

Bekijk vast haar schilderijen op www.hildawetting.exto.nl 

De expositie is te zien tot de kerstdagen tijdens activiteiten (zie www.artishock-soest.nl). Daarnaast is Artishock – Steenhoffstraat 46a - open op: woe- en vrijdagochtend van 10-12 uur, maan- en woensdagavond van 19.15-20.15 uur. Verder in overleg: 06 25586354.

Hilda Wetting danseres