Jazz

Zaterdag 20 mei: Young VIPs 2017 on Tour: Xavi Torres Trio en Okabe Family, aanvang 21.00 uur, entree € 12,-/9,-.

Dubbelconcert

1705XaviTorresTrioRvE1705XaviTTXavi1705XaviTTJuan1705XaviTTVic

 

1705OkabeFamilyRvE1705OkabeF.Miguel1705OkabeF.Steven1705OkabeF.Genzoe.a

(foto's Ron van Ewijk en Els Jonkers)

 

Recensie:

Young VIPs vormen kosmopolitisch gezelschap
Okabe Family krijgt vleugels met uitblinkende pianist Miguel Rodriguez

De tournee van de Young VIPs deed op 20 mei Artishock aan. Programmeurs van de 25 aangesloten podia kozen twee veelbelovende muzikanten. Twee concerten op één avond: voor de pauze het trio van de Spaanse pianist Xavi Torres en na de pauze de Okabe Family, het kwartet van de Japanse altsaxofonist Genzo Okabe. Beide muzikanten waren klassiek geschoold voordat ze voor de jazz kozen. Het gaat om muzikanten die zijn opgeleid aan de Nederlandse conservatoria. Bij de Young VIPs stonden er enkel buitenlanders op het podium. Het Xavi Torres Trio bleek een geheel Spaanse aangelegenheid te zijn. In het spel van de pianist was zijn Spaanse en klassieke achtergrond wel terug te horen: gepassioneerde en energieke muziek met watervlugge melodielijnen en vleugjes Beethoven en Debussy. De begeleiders op bas en drums waren eerder volwaardige, gelijkwaardige muzikanten dan begeleiders. De nummers “Unknown” en “Hope” maakten indruk. Bij het laatste nummer hield de drummer een geëngageerd verhaal over de behandeling van vluchtelingen die wel wat humaner mocht zijn.
De Okabe Family had de verbluffend sterke Spaanse pianist Miguel Rodriguez , die zelf in 2014 Young VIP was, in de gelederen. Wat een genot om deze man te horen spelen! Hij is een echte alleskunner. Ook de Canadese bassist Steven Willem Zwanink maakte indruk met zijn swingende en subtiele spel. Altsaxofonist Genzo Okabe werd meegezogen in de muzikale wervelwind die Rodriguez veroorzaakte en het was alsof hij en de hele band vleugels kreeg. Okabe had een Miles Davis T-shirt aangetrokken en de muziek had soms wel wat weg van een muzikale mantra zoals we die van tenorsaxofonist John Coltrane kennen. In het nummer “Still Blues” etaleerde de band zijn kunsten en kreunde en jankte de altsax van Okabe dat het een lieve lust was. De derde cd van de Okabe Family staat op stapel en gezien het meeslepende concert bij Artishock mogen we hoge verwachtingen hebben van de toekomstige verrichtingen van deze internationale, fenomenale, muzikale familie.
Michiel van Ree

Promofilmpje

Het talentenjachtseizoen is geopend! Veelbelovende muzikanten uit de kweekvijver van de jazz treden aan als gevolg van een smaakvolle selectie van kieskeurige keuzeheren. Programmeurs van 25 podia aangesloten bij de Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia (VIP) maken een weloverwogen keuze. Onbekend maakt onbemind? De Young VIPs zorgen voor een meer dan aangename kennismakings- en promotietour. Pianist Xavi Torres en altsaxofonist Genzo Okabe waren te gast bij Vrije Geluiden van de VPRO. Volgens interviewer Giovanca was Torres beïnvloed door Robert Glasper. Torres beaamde dat en noemde ook nog zijn idolen Herbie Hancock en Brad Mehldau. De Japanner Genzo Okabe miste hier de Japanse keuken. De jonge helden staan al in de schijnwerpers.

1705Young VIPs 2017 Okabe Family 1De Okabe Family is de band van de uit Japan afkomstige altsaxofonist Genzo Okabe. Hij studeerde klassiek en jazz in Genua en Den Haag. Zijn muziek is gebaseerd op diepgaand onderzoek naar vroege jazz uit New Orleans. In zijn kwartet zit de geweldige pianist Miguel Rodriguez die we al eerder in Artishock konden bewonderen. Een van de beste concerten die we ooit hadden in Artishock was dat van het Ben van den Dungen Kwartet die een try-out deed op een Jazzclubavond nota bene. De virtuoze pianist van dit kwartet was Miguel Rodriguez! Ongehoord! De Okabe Family heeft al twee cd’s uitgebracht en de derde is in de maak.
1705Young VIPs 2017 Xavi Torres Trio 1Het Xavi Torres Trio won afgelopen zomer de Sena Dutch Jazz Competition. Het trio speelde al op het North Sea Jazz Festival. Torres is een uit Spanje (net als Rodriguez) afkomstige klassiek onderlegde pianist. Op youtube vind je een Goldbergvariatie van Bach uitgevoerd door Torres. Hij studeerde in Barcelona en daarna in Amsterdam waar hij speelde met muzikanten als saxofonist Ben van Gelder, gitarist Reinier Baas en saxofonist Tineke Postma. Het trio maakte indruk met de debuut-cd “Skyline”. De lyrische zeggingskracht en het technisch raffinement van het trio worden alom geroemd. Okabe en Torres, dat wordt een kosmopolitisch hoogstandje, een grensoverschrijdende muzikale manifestatie. Wees welkom in de viproom van Artishock. Een kweek van muzikale reuzen in wording wil zijn eerste “Giant Steps” zetten. Wie wil daar nou niet zijn oor te luisteren leggen?
Bezetting Okabe Family: Genzo Okabe - altsax, Miguel Rodriguez - piano, Steven Willem Zwanink - bas, Francesco De Rubeis - drums.
Bezetting Xavi Torres Trio: Xavi Torres - piano, Vic Moliner - bas, Joan Terol - drums.

Okabe Family heeft net hun nieuwe album uitgebracht op Challenge Records!
Van Xavi Torres Trio komt het nieuwe album in juni uit, maar ze hebben het al wel bij zich tijdens de tour!


Meer info:

Premiere Bimhuis,2017

http://www.youngvips.nl
http://www.genzookabe.com
https://www.xavitorresmusic.com
YouTube OkabeFamily
YouTube XaviTorresTrio

FPK LOGO ZWART XS