Jazz

Zaterdag 21 april: Young VIPs Tour 2018, Kika Sprangers en Sebastiaan van Bavel aanvang 21.00 uur,
entree € 12,- / 9,-

New Generation Dutch Jazz!

Ieder jaar vissen de programmeurs van de Nederlandse jazzpodia de grootste talenten uit de kweekvijver van de Nederlandse jazzmuziek. De crème de la crème van de prille jazzscene! Oude wijn in nieuwe zakken? Nee! De traditie dient te worden gerespecteerd én gerevitaliseerd. Dan zou het wel passend zijn als de geselecteerde jonge honden hun eigen composities schrijven. Dit jaar zijn saxofonist Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel de gelukkigen. In het voorjaar van 2018 zullen zij met hun ensembles langs de clubs en festivals van Nederland touren. Op deze manier hopen de muzikanten zich in de kijker te spelen en een aanvang te maken het beklimmen van de Olympus. Eerdere Young VIPs waren onder anderen: gitarist Reinier Baas, pianist Miguel Rodriguez en hoornist Morris Kliphuis met zijn trio Kapok. Dat zijn inmiddels gevestigde namen. Dankzij die Young VIPs?

1804KikaSprangersYoungVIPSaxofoniste Kika Sprangers (1994) studeerde aan het Utrechts conservatorium waar ze onder anderen1804KikaSprangersParool recensie les kreeg van Toon Roos en rondde met een ‘9 met onderscheiding’ haar Bachelor of Music af. Het moet een voorrecht zijn om zo’n docent te hebben. Boy Edgar Prijs winnaar Martin Fondse nam haar op in een orkest met jeugdig talent dat bij De Wereld Draait Door speelde. In 2017 verscheen haar EP “Leaves of Lily” met eigen composities uitgevoerd door verschillende formaties. Kika laat zich inspireren door tenorsaxofonist Joshua Redman en door pianist Brad Mehldau. Ze speelde kortgeleden in de JazzClub bij Artishock met haar Quintet.

 

BezettingKika Sprangers - saxofoon; Eric Brugmans - gitaar; Manuel Wouthuysen - toetsen; Danny van Ruitenburg - bas; Willem Romers - drums.

1804Sebastiaan van Bavel YoungVIPPianist Sebastiaan van Bavel (1992) toont zijn talent zowel in de jazz als in de klassieke muziek. Hij heeft over onderscheidingen voor zijn werk bepaald niet te klagen. Voor het debuut met zijn trio uit 2014 getiteld “As the journey begins” krijgt hij meteen een Edison. Het leverde hem een optreden op North Sea Jazz met het Metropole Orkest op. Een goed begin is het halve werk. Er is nu al een tweede album “Cosmic Dance Structure”. Structuren uit de westerse klassieke muziek en melodische en ritmische concepten uit de Indiase klassieke muziek vloeien daar ineen. Sebastiaan van Bavel heeft de gerenommeerde tenorsaxofonist Jasper Blom aan zijn zijde en voegt ook nog zangeres Vera Naus aan zijn trio toe! Een reden temeer om hoge verwachtingen te koesteren.

Twee concerten voor de prijs van één, daar moeten we heen!

Bezetting Sebastiaan van Bavel Trio & Jasper Blom / Vera Naus:
Sebastiaan van Bavel - piano; Vera Naus - zang; Jasper Blom - tenorsax; Maciej Domaradzki - contrabas; Jimmi Jo Hueting - drums.


NPO docu

YouTube

 

 

FPK LOGO ZWART XS