Jazz

Zaterdag 19 mei: Jazzconcert Old School Band, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-.

 

1805OldSchoolBandR.v.Ewijk 53418

1805OldSchoolBandMarnixRvEwijk 534541805OldSchoolBandMarkRvEwijk 53465

1805OldSchoolBandNorbertRvEwijk 1805OldSchoolBandMikeRvEwijk 53441

(foto's Ron van Ewijk).

Recensie:

Meeslepend, opzwepend en soms sfeervol concert
Old School Band op dreef

Viel de ophanden zijnde uitstorting van de heilige geest met Pinksteren niet te rijmen met de mogelijkheid van een geest uit de fles? Ondanks de geringe publieke belangstelling was het heilige vuur aanwezig bij de Old School Band van gitarist Marnix Busstra. Te elfder ure haakte de “tovenaar” op het orgel, Eric van de Bovenkamp af, maar kennelijk was er nog een geniale, muzikale druïde beschikbaar want “vervanger” Mike Roelofs maakte indruk. De band speelde aardse, licht turbulente maar toch ingehouden muziek die nu eens lekker groezelig en dan weer licht weemoedig klonk. Er viel funk te beluisteren die soms tegen de blues aanschurkt en die wordt gelardeerd met jazzy accenten. Er werd veel werk van de in 2017 uitgekomen cd gespeeld, composities van de hand van gitarist Busstra, maar we mochten ook genieten van “Chank”, een nummer van gitarist John Scofield, de grote inspirator van Busstra. Wie het verwachtingspatroon had van een bak herrie doordesemd met clichés uit de funk, kwam prettig bedrogen uit. Een snufje melancholie was zeker aanwezig. Met nummers als “A good day”, de ballad “No solution” en uitsmijter “Medium rare” trok de band weinig publiek maar de aandacht werd wel getrokken met een goede spanningsopbouw, subtiele dynamische verschillen en stemmige intermezzo’s. The Old School Band verzorgde een meeslepend, opzwepend en soms sfeervol concert dat veel meer volgers verdiende dan Artishock op 19 mei kon bieden.
Michiel van Ree

--------------------------------------------------

 

Eersteklas jazz met een stevige vleug funk.1805Marnix Busstra Old School Band

Gitarist Marnix Busstra trad eerder op bij Artishock met zijn “Ode to Sco”,  een project rondom gitarist John Scofield. Met hem is wellicht de grootste inspirator van Busstra genoemd. De Old School Band is voortgekomen uit dit project en in 2015 opgericht. Prince is al weer een tijdje dood maar kennelijk is de funk nog springlevend. Busstra richtte de band op met vriend en bassist Norbert Sollewijn Gelpke.
De debuut-cd werd goed ontvangen in binnen- en buitenland. De meeste composities zijn van de hand van Busstra. Lovende kwalificaties als “grooving ensemble”, “a wizard on keyboards” en “extraordinary tasteful guitarist” waren te lezen in de Huffington Post. Het Nederlands Dagblad maakt melding van “een ongecompliceerd feestje van vier topmuzikanten dat niet lang genoeg kan duren”. Aanbevelingen te over dus!
Busstra werkte samen met de wereldberoemde vibrafonist Mike Manieri. Dan heb je al een paar streepjes voor toch! Manieri maakte diepe indruk met de Amerikaanse fusionband “Steps Ahead” waarin onder anderen de giganten Michael Brecker op saxofoon en Peter Erskine op drums speelde.
Blues, jazz-rock, fusion en funk zullen de toon zetten op het concert van de Old School Band. De specifieke sound van de band ontstaat door de heerlijke combinatie van elektrische gitaar en orgel. Die tovenaar aan het orgel was dus Eric van de Bovenkamp. Vanavond wordt hij vervangen door Mike Roelofs. Is er een dansvloer beschikbaar? Deze band zou funk met een typisch Europese signatuur spelen. In de bandnaam valt een zekere nostalgie, een hang naar een roemrijk verleden te bespeuren, maar de Old School Band weet toch maar mooi een moderne twist te geven aan dat onvoltooid verleden. Liefhebbers zullen hun vingers aflikken bij het muzikaal menu a la carte. 

Bezetting: Marnix Busstra - gitaar; Norbert Sollewijn Gelpke - bas; – Mike Roelofs - hammondorgel; Mark Stoop - drums.

http://www.marnixbusstra.nl/wordpress/old-skool-band/

 

FPK LOGO ZWART XS