Jazz

Zaterdag 18 januari 2020: Jazzconcert HENK MEUTGEERT KWARTET met een Muzikaal Verhaal, aanvang 21.00 uur, entree € 12,- / 9,-.

 

2001HenkMeutgeertKwartetMuzikaalVerhaal


2001HenkMeutgeertKwHenk2001HenkMeutgeertKw.Simon2001HenkMeutgeertKw.Tijs

2001HenkMeutgeert18jan2001HenkMeutgeertKw.Sander (foto's Ron van Ewijk).

 

 

 

Recensie:

Muzikale magneet Henk Meutgeert trekt bomvolle zaal in Artishock

Het concert van de beroemde plaatsgenoot begon wat later omdat de stroom belangstellenden maar niet opdroogde. Pianist, componist en arrangeur Henk Meutgeert had het woord in muzikaal en verbaal opzicht. Misschien is hij wel de Quincy Jones der Lage landen. Hij is toch eerder dirigent en arrangeur dan pianist. Wie naast een concert een college verwacht had, kwam bedrogen uit want Meutgeert stortte zich op de anekdotiek en niet op de didactiek. Voor zijn eigen docent, Frans Elsen, werd een fraai verbaal monument opgericht.
Oude tijden moesten herleven en dat deden ze dankzij de woorden en de akkoorden van Meutgeert. Een karavaan van grootheden passeerde de revue. Vanuit zijn klassieke achtergrond is de voorkeur van Meutgeert voor pianisten als Oscar Peterson en Peter Beets heel begrijpelijk. En dan verneem je dat Meutgeert uit het christelijke Kampen komt waar Johannes de Heer onverenigbaar lijkt met John Coltrane die toch gezien zijn “Love Supreme” niet voor atheïst versleten kon worden.
Het Henk Meutgeert Kwartet met Simon Rigter, een muzikale bloedbroeder, op tenorsax en met twee fantastische jonge muzikanten, bassist Tijs Klaassen en drummer Sander Smeets, speelde de medley van Meutgeert. Stukken die de pianist na aan het hart liggen. Als hij klassieke stukken speelde zoals “Fantasie impromptu” van Chopin en het prachtige “Clair de lune” Van Debussy, deed hij dat in zijn eentje. Als Meutgeert “Recordame” van Joe Henderson of “Bouncing with Bud” van Bud Powell speelt, klinkt de band in zijn volle glorie. Hoogtepunten waren “Whisper not” van Benny Golson en “Someone to watch over me”van George Gershwin. Prachtig! En dan was er ook het prachtige “Imagination” waarvan de intro klonk als een echo van Debussy. Als uitsmijter klonk “Hello Dolly” van Louis Armstrong, een onverwacht maar hartverwarmend slot van een mooi concert dat heel wat mensen op de been bracht.

Michiel van Ree.

 

----

2001HenkMeutgeert

Op deze avond presenteert Henk Meutgeert met zijn kwartet (Simon Rigter op tenorsax en altfluit en de jonge honden Sander Smeets op drums en Tijs Klaassen op contrabas) een muzikaal verhaal dat, op het podium, door hem wordt verteld.

Meutgeert: "Het verhaal gaat over improvisatie van de middeleeuwen tot de Jazz van nu.

Chopin wordt als voorbeeld gebruikt o.a, zijn Fantasie Impromptu en Claude Debussy met zijn "Clair de Lune".

Ook worden de verschillende manieren van improvisatie van de New Orleans en de Be-Bop besproken.

Natuurlijk ook de interressante ontwikkelingen van de West Coast en daarbij de grote invloed van de componisten van het American Songbook; Gershwin, Porter, Jerome Kern enz. En natuurlijk de verschillende instrumenten o.a. met de fluiten van Simon Rigter.
Al met al gevuld en gevolgd met anekdotes".

Leuk, zet dit concert in mijn agenda.

Meutgeert richtte in 1996 de New Concert Big Band op, samen met bassist Frans van Geest en drummer Hans Dekker. Hun doel was om een jazzorkest te beginnen dat frequent optrad en zijn repertoire aanpaste aan steeds wisselende gasten. Meutgeert is de dirigent en voornaamste arrangeur.
In 1999 werd de band het huisorkest van het Amsterdamse Concertgebouw en werd de naam aangepast. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw speelde repertoire van Meutgeert zelf maar ook van overige bandleden en gastsolisten.
Daarnaast is Meutgeert een veelgevraagd gastdirigent in binnen- en buitenland. Hij beperkt zich hierbij niet alleen tot jazz. Zo vertaalde hij in 2004 werk van popgroep Queen naar klassieke muziek voor het Noord Nederlands Orkest!
In 2014 trad hij terug als muzikaal leider van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Wel bleef hij aan het orkest verbonden als gastdirigent en arrangeur.

Op 16 augustus 2015 vond in het Concertgebouw een speciaal optreden plaats waarin hoogtepunten uit de geschiedenis van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw de revue passeerden. Tijdens die avond ontving Meutgeert de Concertgebouw Jazz Award. Het is de eerste keer dat een Nederlander deze prijs krijgt. Eerdere winnaars waren onder andere Herbie Hancock en Sonny Rollins.
Meutgeert treedt nog steeds op met een eigen trio dat verder bestaat uit Frans van Geest (bas) en Gijs Dijkhuizen (slagwerk).

 

Bezetting 18 januari:

Henk Meutgeert - piano
Tijs Klaassen - bas
Simon Rigter - sax, fluiten
Sander Smeets - drums. 

 

 Jazzheld

logo jazzhelden live

FPK LOGO ZWART XS