Jazz

Jazzconcert ERIC INEKE JAZZXPRESS

Zaterdag 17 oktober, aanvang 21.00 uur, entree € 15- / 10,-.

 

2010EricInekeJazzXpressAshock


2010EricInekeJE12010EricInekeJE42010EricInekeJE6

2010EricInekeJETineke12010EricInekeJE2

2010EricInekeJETineke22010EricInekeJEMarius2010EricInekeJESjoerd

2010EricInekeJE32010EricInekeJE5

 

 

 

(foto's PR Jazz).

Recensie:

Mooi en stijlvol muzikaal eerbetoon aan Parker door Eric Ineke JazzXpress

Gelukkig was er groen licht voor het optreden van de Eric Ineke JazzXpress met gastsoliste Tineke Postma op 17 oktober in Artishock om het honderdste geboortejaar van jazzfenomeen Charlie Parker luister bij te zetten. Het concert maakte deel uit van een albumpresentatietournee om de cd “What Kinda Bird is This?” onder de aandacht te brengen.
Er mocht geen alcohol gedronken worden dus moest de muziek het gistingsproces op gang brengen. De stukken die we hoorden waren bijna allemaal afkomstig van de cd. Het mooiste stuk was “Parker's Mood”, een langzame blues waarin alle solisten mochten uitpakken. Alsof we een corona blues hoorden! Gastmuzikant Tineke Postma op altsaxofoon – Parkers instrument toch! - deed dat als eerste. Postma is niet een muzikant die het podium opeist maar wel een sierlijke en virtuoze blazer met een lyrische toon. Een ander temperament dus dan Parker! Soms klonk de band door de mooie arrangementen bijna als een bigband en dat terwijl de band vrijwel akoestisch musiceerde. In de verste verte geen geluidsman te bekennen! Natuurlijk vielen de unisono gespeelde beboploopjes van Parker op. Zelfs wie Parker niet goed kent, herkent dan zijn muziek, zijn indrukwekkend muzikaal dna! De compositie “Relaxin at the Camarillo” (een psychiatrische inrichting waar Parker verbleef) kreeg in tijden van een pandemie, die mensen soms tot waanzin drijft, een symbolische functie.
Eric Ineke, de slagwerker en bandleider en nestor, speelde zijn rol als spreekstalmeester met verve en noemde bassist Marius Beets de Ray Brown van de lage landen. Terecht! Toch maakte ook pianist Rob van Bavel indruk met zijn verfijnde en swingende spel. Met “Merry go Round” kreeg het publiek een prachtige uitsmijter te horen. De uitverkochte halfvolle bak van Artishock genoot met volle teugen maar wist geen toegift te bewerkstelligen. De Eric Ineke JazzXpress zorgde met Tineke Postma voor een stijlvol eerbetoon aan Parker. Ere zij Bird!

Michiel van Ree

---------------------------------------------------------------------

 

 

 

N.B.: I.v.m. aanvullende Coronamaatregelen is het dragen van mondkapjes bij verplaatsing binnen Artishock verplicht.

 

2010EricInekeTinekePostma cd coverWHAT KINDA BIRD IS THIS?
The Eric Ineke JazzXpress ft. Tineke Postma plays the music of Charlie Parker

Preluderend op de honderdste geboortedag van Charlie “Bird” Parker hebben zes opmerkelijke muzikanten een meesterlijke hommage aan de saxofoonlegende in de steigers gezet. Voor slagwerker Eric Ineke, de bandleider en de nestor, was het muzikale universum waarin hij opgroeide het firmament van de swing en de bop met als schitterend stralende ster: Charlie Parker. Misschien is Parker voor de jazz wel wat Bach voor de klassieke muziek (barok) is. Twee van de allergrootste muzikale genieën!
Op de schouders van altsaxofonist Tineke Postma rust de welhaast onmogelijke taak om de ster Parker van de hemel te spelen! Ongetwijfeld slaagt zij wel in haar missie om te laten horen dat de muziek van Parker nog steeds urgent en actueel is. Voor de palmares van Tineke Postma ben je wel even bezig want zij is ontegenzeggelijk een internationale ster. In 2009 komt haar cd Traveller uit waarop zij uitblinkt in haar band met Amerikaanse begeleiders, onder wie pianiste Geri Allen. Postma speelde met Herbie Hancock en Wayne Shorter (de allergrootsten!) en verder samen met een keur van internationale sterren zoals bassist/zangeres Esperanza Spalding (favoriet van Barack Obama!), bassist/zanger Richard Bona en altsaxofonist Greg Osby. In 2015 won Tineke de Buma Boy Edgar Prijs. Ze heeft een voorkeur voor akoestische jazz. Wayne Shorter, Cannonball Adderley, John Coltrane en Miles Davis zijn haar grote voorbeelden.
Op zaterdag 5 september 2020 was de cd-presentatie in het Bimhuis van het album “What Kinda Bird Is This?” van de Eric Ineke JazzXpress met Tineke Postma. Het concert in Artishock zal dus een ode zijn aan die onsterfelijke Charlie Parker en ongetwijfeld horen we stukken van de onlangs gepresenteerde cd. Candy Dulfer mag veel fans hebben, maar bij de fijnproevers zou Tineke Postma wel eens favoriet kunnen zijn. Aan de hand van de muzikanten van Eric Ineke betreden wij het pantheon van de jazzmuziek. Ere zij Bird! Wij verheugen ons op een avond vol schandalig mooie muziek!

Bezetting: Tineke Postma – altsaxofoon (special guest); Sjoerd Dijkhuizen – tenorsaxofoon; Ian Cleaver - trompet; Rob van Bavel – piano; Marius Beets – contrabas; Eric Ineke – drums.De band maakt ter gelegenheid van de release van What Kinda Bird Is This? vanaf september een tournee langs een aantal jazzpodia, te beginnen met het releaseconcert op 5 september in het Bimhuis.

Eric Ineke, Jazzheld.

 

I.v.m. de Corona-maatregelen is het verplicht om te reserveren. Ook zijn er hierdoor maar een beperkt aantal stoelen beschikbaar, dus wees er snel bij!

Ga naar kaarten reserveren