Jazz

Jazzconcert BEN VAN DEN DUNGEN 4tet

Zaterdag 20 november, aanvang 20.15 uur, entree € 15,- / 10,-.

 Let op: u kunt deze avond alleen bezoeken met een geldig corona-bewijs (QR code + legitimatie).

 

Liefdevolle en sprankelende ode aan Coltrane
Quartet van Ben van den Dungen op dreef


Nueva Manteca kon wegens besmettingen onverwachts niet optreden op 20 november bij Artishock, maar saxofonist Ben van den Dungen wist raad en speelde een Coltraneprogramma met zijn eigen kwartet. Het was overmacht maar het leverde een memorabel concert op.

Drummer Gijs Dijkhuizen, bassist Stefan Lievestro, pianist Miguel Rodriguez en bandleider en saxofonist Ben van den Dungen zetten hun allerbeste beentje voor. De muziek van Coltrane klonk geenszins anachronistisch en zijn composities hoefden niet in nieuwe jasjes gestoken te worden want de oude jasjes oogden zo goed als nieuw. Opmerkelijk toch! Van den Dungen deed (vond hij zelf!) de boude uitspraak dat Coltrane de beste blues saxofonist ooit was. Misschien was dat niet eens zo'n stoutmoedige bewering want was niet ooit Jimi Hendrix een uitgesproken liefhebber van Coltrane? Het openingsnummer 'Wise One’ zette meteen de toon. De geest was uit de fles: de sfeer van 'Spiritual’, die prachtige Coltranecompositie, was alomtegenwoordig. Was het concert een langgerekt hoogtepunt met stukken als 'Like Sonny’, 'Moment's Notice’ en Angelica, een compositie van Duke Ellington die Coltrane en Ellington samen vertolkt hebben? Een volmondig 'ja’ volstaat.
De toon van Van den Dungen is robuust en meditatief tegelijk zoals we die van Coltrane zelf kennen. Het spel van pianist Miguel Rodriguez was intens, sprankelend en virtuoos: een genot voor het oor! De hele band kreeg de geest en het publiek liet het zich welgevallen. Klantenbinding voor Artishock! Het mooiste stuk was wellicht 'Mr Syms’, een onweerstaanbare blues waarin de sopraansaxofoon naar hartenlust mocht uithalen. Dit concert dat een noodgreep was, leverde een schitterende muzikale exercitie op die werd afgesloten met ‘After the Rain’ dat werd opgedragen aan de onlangs overleden trompettist en bugelbespeler Ack van Rooyen, een sfeervol saluut!

Michiel van Ree.

2111BenVdDungen4tet1


2111BenVdDungen4tetMiguel12111BenVdDungen4tetStefan12111BenVdDungen4tetBen12111BenVdDungen4tetGijs22111BenVdDungen4tetBen22111BenVdDungen4tet22111BenVandenDungen4tetBen42111BenVdDungen4tet3

(foto's Ron van Ewijk).