Archief

Zaterdag 17 januari: Jazzconcert Sjoerd Dijkhuizen Quartet, aanvang 21.00 uur, entree €12,-/9,-

Recensie:

1501SjoerdDijkhuizenQuartetjpg

1501SjoerdDijkhuizenRvE1501GijsDijkhuizen1501SteveWZwanink1501MartijnVanIterson

Gedenkwaardig concert Sjoerd Dijkhuizen Quartet
Erflaters van de jazzhistorie centraal

1501SjoerdDijkhuizen.1Het Sjoerd Dijkhuizen Quartet deed op zaterdag 17 januari in Artishock waar het uitzonderlijk goed in is: het zingen van een lofzang op de erflaters van de jazzhistorie. Zoals klassieke muzikanten Bach en Beethoven en al die anderen recht willen doen, zo wil het Sjoerd Dijkhuizen Quartet recht doen aan de groten van de jazz. Wie het terra incognita van de nieuwe ontwikkelingen van de jazz hoopt te betreden, wordt niet op de wenken bediend. Wie een geïnspireerde vertolking van de oude meesters van de jazz verwacht, heeft een topavond met deze band. Het in ruime mate opgekomen publiek had hoge verwachtingen en werd bepaald niet teleurgesteld. Gitarist Martijn van Iterson en tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen speelden alsof ze zelf die “giants of jazz” waren en drummer Gijs Dijkhuizen deed zeker niet voor deze frontmannen onder. De ene na de andere prachtige standard werd tot leven gespeeld. “I fall in love too easily”, de Chet Bakerballad, was zo’n hoogtepunt. Maar er waren vele hoogtepunten. Parker's Quasimodo, de schitterende ballad “When we were one” van Johnny Griffin, SOS van Wes Montgomery en “Take the 1501MartijnVanIterson.1Coltrane”(John Mc Laughlin speelde het met een trio met Hammond orgel en drums), een compositie van Duke Ellington waarop Coltrane te horen is, het kon niet op. En dan moeten we zeker niet die twee prachtige composities van Jimmy Heath, “For minors only” en “Gingerbread boy”, vergeten. Cees Schrama, de spreekstalmeester van dienst, kwam superlatieven tekort om de muzikanten de hemel in te prijzen en na afloop sprak hij van een gedenkwaardig concert en dat was het! Het Sjoerd Dijkhuizen Quartet bleek een geoliede machine, een krachtige viertaktmotor, een goed op elkaar ingespeeld team dat speelplezier paarde aan de nodige virtuositeit. Zelfs de luisteraar die niet zo maar warmloopt voor mainstream, moest toegeven dat die mainstream soms kan klinken als een warme golfstroom.
Michiel van Ree

 

Wie meent dat op 17 januari de rebellenclub neerstrijkt in Artishock, heeft het bij het verkeerde eind. De muzikanten van het Sjoerd Dijkhuizen Quartet sluiten de traditie van de jazz in het hart, storten zich op heerlijke hardbop en zullen vermoedelijk veel standards op het repertoire hebben staan. Gitarist Martijn van Iterson is een schoenmaker die zich bij zijn leest houdt en weinig zal voelen voor “crossovers” waar gitaristen als Anton Goudsmit, Reinier Baas en Jerome Hol zo dol op zijn. Het was overigens dezelfde Martijn van Iterson die onlangs als gitarist van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw bij DWDD de fantastische Amerikaanse zanger Kurt Elling begeleidde in de Sinatraklassieker “The lady is a tramp”! Wat een optreden!
Sjoerd Dijkhuizen is een zeer getalenteerde en verfijnde saxofonist die al het podium deelde met giganten als Johnny Griffin, de Engelse saxofonist Chris Potter en George Fame. Ook van hem hoeven we geen trendy, modieuze, hippe “shit” te verwachten, maar dat mag de pret niet drukken want deze leerling van Ferdinand Povel heeft zo veel in zijn mars dat hij wellicht zijn leermeester weet te overtreffen. Hij bewandelt reeds lang gebaande paden met zo veel klasse dat de muziek verfrissend en verrassend urgent blijft klinken. Laat hem stukken van Dexter Gordon en al die anderen spelen en je geniet met volle teugen van de man die heel veel kan. Sjoerd Dijkhuizen is een expressieve, lyrische maar ook vette en bovenal inventieve blazer die meeslepende partijen ten gehore brengt. Een gitarist die les kreeg van Wim Overgauw en een tenorsaxofonist die de fijne kneepjes leerde van Ferdinand Povel: de traditie zal niet veronachtzaamd worden. Ook drummer Gijs Dijkhuizen, broer van, is een gewild muzikant. Kom dus naar dit concert van nog relatief jonge rotten en je zult je oren niet geloven.
(foto: Wouter Schenk).

Bezetting: Sjoerd Dijkhuizen - tenorsax; Martijn van Iterson - gitaar; Steve Willem Zwanink (Cananda) - bas; Gijs Dijkhuizen - drums.FPK LOGO-ZWART-XS